Fotografije iz kosmosa: Internacionalna svemirska stanica na osunčanom pejzažu

NASA je nedavno objavila fotografiju na kojoj Internacionala svemirska stanica izgleda kao mrvica na Suncu, a koja je zanimljiva i zbog toga što je napravljena u trenutku kada se ne vide sunčeve pege – privremene pojave na površini Sunca koje se vizuelno pojavljuju kao tamne tačke.

PCPress.rs Image

Fotografiju je snimila Rainee Colacurcio, a sa javnošću je podelila i nekoliko drugih koje prate istu scenu, te demonstriraju njenu veštinu snimanja. Internacionalna svemirska stanica se često nalazi u ovom položaju, budući da oko Zemlje orbitira na svakih 90 minuta, ali do sada nije bilo fotografije koja taj proces ilustruje na ovako savršen način. Da bi se postigao željeni efekat kombinovane su dve fotografije – jedna na kojoj se vidi stanica kako prolazi ispred Sunca, i druga koja hvata detalje sa površine Sunca.

PCPress.rs Image

Najzanimljiviji je, kao što je već spomenuto, nedostatak sunčevih pega, kojih, kako kažu eksperti iz NASA-e, nema zato što smo trenutno u fazi niske solarne aktivnosti – Solar Minima. Ističe se da je nedostatak sunčevih pega neobičan čak i za ovaj period, pa dok naučnici trenutno ne znaju sa sigurnošću zašto je tako, fenomen je svakako stvorio uslove za savršenu fotografiju.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy S24 serija: siguran put do savršenog snimka

Izvor: My Modern Met

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,