Google uklanja aplikacije koje mogu da posluže za proganjanje drugih korisnika

U današnje vreme pronalaženje informacija o drugim korisnicima nije nikakav problem, a posebno na društvenim mrežama gde je veliki broj onih koji se ne ustručavaju da dele informacije iz svojih privatnih života, te lokacije na kojima se nalaze ili koje planiraju da posete. Tako je proganjanje građana postalo jednostavnije nego ikada pre, a to se ne smatra problemom sve dok ne bude prekasno i dok se ne dođe u situaciju iz koje se izlaz ne pronalazi lako.

PCPress.rs Image

Google želi da se pozabavi ovim problemom, te korisnicima donese bezbednost i ako trenutno možda nisu ni svesni da im je potrebna. Upravo zbog toga je iz Google Play Store-a već uklonjen veliki broj aplikacija koje bi potencijalnim progoniteljima mogle da olakšaju posao, te im pruže informacije o tome gde se nalaze njihove žrtve koje nisu ni svesne da neko prati njihove aktivnosti i u realnom svetu.

Iako zvuči kao zaplet nekog trilera, ovom problemu se pristupa na osnovu izveštaja koji je objavio Avast, u kojem se objašnjava da je u Google prodavnici pronađeno sedam aplikacija koje pružaju informacije o lokacijama, ali prikupljaju i druge informacije poput istorije poziva, privatnih kontakata, čak i tekstualnih poruka. Ovakve aplikacije često izgledaju bezopasno, a jedna od navedenih u izveštaju se čak prodavala kao aplikacija koja bi trebalo da poveća bezbednost dece.

Pročitajte i:  Nova Android funkcija pomaže da izvučete više životnog veka baterije

PCPress.rs Image

Google je već uklonio problematične aplikacije, ali se ističe da se radi o problemu koji neće lako nestati, pa je neophodno da korisnici i sami povedu računa o tome koje aplikacije preuzimaju i koje im dozvole daju.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,