Foxconn će proizvoditi električna vozila

Tajvanski tehnološki gigant Foxconn, najpoznatiji je po proizvodnji i sklapanju pametnih telefona za Apple. Međutim, kompanija se nada da će jednog dana proizvoditi električne automobile za Teslu.

PCPress.rs Image

Predsednik kompanije, Liu Young-way, rekao je da Foxconn, najveći ugovorni proizvođač elektronike na svetu, želi da ponovi svoj nivo uspeha u sklapanju potrošačkih gedžeta dok se širi ka proizvodnji električnih vozila za automobilske brendove.

„Na osnovu naših prethodnih rekorda na tržištu računara i mobilnih telefona,mi smo na oko 40-45 odsto ukupnog tržišnog udela. Dakle, u pogledu ambicija, nadamo se da ćemo uspeti da postignemo istu vrstu dostignuća kao u informacionim i komunikacionim tehnologijama. Za početak ćemo krenuti sa mali delom od oko 5 odsto u 2025. godini“, rekao je Liu.

„Nadam se da ćemo jednog dana moći da pravimo Tesla automobile za Teslu.

Izvršni direktor Tesle, Elon Musk uznemirio je mnoge svojom izjavom ovog meseca kada je sugerisao da bi tenzije između Kine i Tajvana mogle biti rešene predajom određene kontrole nad Tajvanom Pekingu.

Pročitajte i:  Nvidia prestigla Apple i postala druga najvrednija kompanija na svetu

Liu je rekao da se Foxconn ne bavi prodajom sopstvenih brendova električnih vozila. Međutim, kompanija želi da njeni kupci prodaju „mnogo“ EV, koja će se proizvoditi na Tajvanu, Tajlandu i Sjedinjenim Državama. Takođe, Foxconn pregovara sa partnerima u Indoneziji i Indiji, dodao je Liu.

Kompanija je poslednjih godina proširila svoje poslovanje na električna vozila i poluprovodnike

Foxcoon je najavio sklapanje ugovora sa američkom kompanijim Fisker i indijskim konglomeratom Vedanta. Foxconn će iskoristi svoje „48-godišnje korene u proizvodnji ICT-a“ kako bi prepolovio vreme dizajniranja EV i smanjio troškove razvoja za trećinu, rekao je Liu.

Luxgen n7 je električno vozilo koje je napravio Foxtron, zajednička kompanija Fokconn-a i tajvanskog proizvođača automobila Yulon Motor. Zajednička kompanija je primila već 15.000 narudžbina za manje od dva dana, dodao je Liu.

„Uprkos izazovima sukoba u Evropi i korona virusa na globalnom nivou, Foxconn je zadržao EV strategiju“, rekao je Liu.

„Otpornost lanca snabdevanja je uvek bila Foxconn-ov DNK. Naš globalni otisak u 24 zemlje nam daje ogromnu prednost da ispunimo zahteve industrije električnih vozila.“ „Naša iskrena nada je da Tajvan može da iskoristi ovu retku poslovnu priliku za EV, jednom u sto godina“, rekao je Liu.

Pročitajte i:  Apple ima velike ambicije u vezi AI

Foxconn-ove akcije su pale za 0,5 odsto ove godine, što kompaniji daje tržišnu vrednost od 45,5 milijardi dolara.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: