BIZIT plus

Francuska zabranjuje Clearview AI

Slične žalbe na tehnologiju Clearview AI podnete su širom Evrope.

PCPress.rs Image

Clearview AI mora da izbriše podatke ili će biti kažnjen

Najveći francuski regulator privatnosti naredio je da Clearview AI mora izbriše sve svoje podatke koji se odnose na francuske građane, prema izveštaju TechCrunch-a.

U svom saopštenju, francuska agencija CNIL tvrdi da je Clearview AI prekršio GDPR u prikupljanju podataka i prekršio razna druga prava pristupa podacima prilikom njihove obrade i skladištenja. Kao rezultat toga, CNIL poziva Clearview AI da izbriše podatke iz svojih sistema ili se suoči sa eskalirajućim kaznama u skladu sa evropskim zakonom o privatnosti.

Clearview AI je postao poznat 2020. godine nakon što je istraga New York Times-a istakla ogromne napore kompanije u prikupljanju podataka. Konkretno, kompanija je ponudila jedinstvenu mogućnost da identifikuje subjekte po imenu, oslanjajući se na podatke sakupljene sa javnih društvenih mreža.

Naknadno izveštavanje pokazalo je duboke veze kompanije sa desničarskim političkim aktivizmom i široku upotrebu u okviru američkih organa za sprovođenje zakona.

Pročitajte i:  SAD, EU i izazovi u sektoru poluprovodnika

Predlog CNIL-a je sličan nedavno izdatom nalogu u Australiji i verovatno neće biti poslednji takav nalog koji je izašao iz EU. Dok CNIL ima nadležnost samo za kršenje prava francuskih građana, drugi evropski regulatori će sigurno slediti njihov primer ako slučaj bude uspešan.

Slične žalbe je već podneo Privacy International u Grčkoj, Italiji i Austriji. Prošle godine, ACLU je pokrenuo sličan slučaj na američkom saveznom sudu.

Izvršni direktor Hoan Ton-That je rekao da su podaci koje kompanija poseduje prikupljeni legalno. „Prikupljamo samo javne podatke sa otvorenog interneta i poštujemo sve standarde privatnosti i zakona“. „Moje namere i namere moje kompanije su uvek bile da pomognem zajednicama i njihovim ljudima da žive bolje i bezbednije, rekao je Ton-That.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: