Francuski parlament prihvatio AI nadzor za Olimpijske igre u Parizu 2024

Uprkos protivljenju 38 grupa civilnog društva, Narodna skupština Francuske odobrila je korišćenje algoritamskog video nadzora tokom Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

PCPress.rs Image

Liberte, egalite i – prepoznavanje lica za sve

Podržan od strane francuskih senatora u januaru, predloženi zakon za Olimpijske i Paraolimpijske igre 2024. odobrio je odbor za glasanje ranije ovog meseca. Nacionalna skupština Francuske usvojila je u četvrtak član 7 predloga zakona koji je na čekanju, kojim se dozvoljava automatska analiza video-nadzora sa fiksnih i kamera – dronova. Konkretno, dozvoljava takav nadzor „na eksperimentalnoj osnovi i do 30. juna 2025. godine, isključivo u svrhu osiguranja bezbednosti sportskih, rekreativnih ili kulturnih događaja koji su, po svom obimu ili okolnostima, posebno izloženi riziku od dela terorizma ili ozbiljnih pretnji po bezbednost ljudi, slike prikupljene pomoću sistema video zaštite … i kamera postavljenih na avionima … na mestima održavanja ovih događaja i u njihovoj okolini, kao i u vozilima i javnom prevozu.” Protivnici predloga zakona su zabrinuti da ovo otvara vrata budućeg nadzora. Evropski centar za neprofitno pravo (ECNL), Evropska digitalna prava (EDRi), La Quadrature du Net, Amnesty internešenel Francuska i druge 34 grupe za ljudska prava koje se protive planu nadzora veštačke inteligencije osporile su zakon u otvorenom pismu. Opšta uredba EU o zaštiti podataka, kažu grupe za ljudska prava, definiše biometrijske podatke kao sve fizičke, fiziološke karakteristike ili karakteristike ponašanja koje se mogu koristiti za identifikaciju osobe.

„Ako je svrha algoritmskih kamera da otkriju određene sumnjive događaje u javnim prostorima, one će nužno snimiti i analizirati fiziološke karakteristike i ponašanja pojedinaca prisutnih u tim prostorima, kao što su njihov položaj tela, hod, pokreti, gestovi ili izgled. “, navodi se u otvorenom pismu.

„Izolovanje pojedinaca iz pozadine, bez kojih bi bilo nemoguće postići cilj sistema, predstavljaće ‘jedinstvenu identifikaciju’.

ENCL i njeni saveznici tvrde da bi Francuska postala prva članica EU koja će eksplicitno legalizovati automatizovani nadzor – koji krši međunarodno pravo o ljudskim pravima ignorišući balansiranje testova neophodnosti i proporcionalnosti.

Iako je planirano da plan nadzora istekne, grupe za ljudska prava tvrde da tehnologija, kada se primeni, ima tendenciju da ostane. Oni navode dugovečnost bezbednosnih mera koje su donete za Olimpijske igre 2012. u Londonu i Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018. u Rusiji.

Mher Hakobyan, savetnik Amnesty internešenela za zastupanje u vezi sa regulacijom veštačke inteligencije, izdao je saopštenje, tvrdeći: „Dok se Francuska promoviše kao šampion ljudskih prava na globalnom nivou, njena odluka da legalizuje masovni nadzor putem veštačke inteligencije tokom Olimpijade, dovešće do sveopšteg napada na prava na privatnost, proteste i slobodu okupljanja i izražavanja“. Hakobyan je dodao da tehnologija nadzora ima tendenciju da nesrazmerno cilja marginalizovane grupe.

Amnesty internešenel je deo srodne grupe zagovaračkih grupa, predvođenih Evropskom mrežom za digitalna prava (EDRi), koje pokušavaju da ubede EU da nametne jača ograničenja na algoritamsko (AI) donošenje odluka.

Izvor: Theregister

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,