BIZIT plus

Francuski sud presudio – Steam mora da dozvoli korisnicima da preprodaju svoje igre

U sudskoj presudi koja bi mogla u potpunosti da promeni kako Steam funkcioniše, potrošači Evropske Unije su povratili svoje pravo da preprodaju igre sa ove platforme, kroz Valvovu digitalnu prodavnicu. Francuski vebsajt Next Impact izvestio je da su sudovi u Parizu doneli presudu da je po zakonima Evropske Unije dozvoljeno pretplatnicima na Steam-u da preprodaju svoje kompjuterske igre koje su kupili na ovoj platformi, isto kao što bi to uradili sa fizičkom kopijom. 

steam logo

Advokati kompanije Valve su pokušali da objasne u svoju korist da je Steam pretplatnički servis, međutim njihove navodi su odbijeni. Presuda suda je bila da igre nisu deo pretplatničkog paketa i presudio u korist igrača. Dodato je da je Valvova politika oko preprodaje protiv zakona Evropske Unije koji se vode slobodnom trgovinom digitalne robe.

PCPress.rs Image

U izjavi za medije, ko-osnivač Valva Dag Lombardi rekao je da kompanija planira da uloži žalbu. “Ukoliko se ova žalba ne usvoji, bićemo prinuđeni da promenimo strožija pravila po kojima Steam prodavnica radi”

Pročitajte i:  Steam olakšava deljenje biblioteka, ali postoji rizik od zabrane zbog varanja

Valve je uključen u još jedan takav slučaj sa Evropskom Unijom. U Aprilu je pokrenuta parnica gde se ova kompanija optužuje da krši pravila u digitalnoj prodaji. Iako nijedna od parnica nisu pri kraju, EU je spremna da dokže poentu i promeni način na koji ova kompanija funkcioniše. 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,