Fraunhofer razvija interaktivne naočare

14476_webTim naučnika sa nemačkog instituta Fraunhofer radi na uređaju koji će omogućiti praćenje pokreta očiju i prikazivanje odgovarajućeg sadržaja na osnovu tako prikupljenih podataka. Kada se takav uređaj ugradi u naočare, posmatrač će, bez ikakvih dodatnih uređaja, moći da menja sadržaj, upravlja menijima i pomera tekst ili elemente slika jednostavnim pomeranjem oka.
Dr. Michael Scholles, jedan od članova tima, smatra da će ove naočare imati veće mogućnosti u odnosu na postojeće ekrane koji se nose na glavi i koji se pretežno koriste u vojsci (head-mounted displays, HMDs), i da će biti veća pomoć korisnicima koji nemaju slobodne ruke za korišćenje miša ili tastature. Na primer, serviseri će moći da prelistavaju šeme uređaja koje servisiraju, a hirurzi će za vreme operacije moći da prate sve vitalne funkcije pacijenta, pregledaju rentgenske snimke i ostale nalaze.
Naučnici sa ovog instituta su integrisali sistem praćenja pokreta očiju i sistem za reprodukciju slike u jedan CMOS čip dimenzija 19,3×17 mm, što će olakšati i pojeftiniti proizvodnju. Čip su smestili na prototip interaktivnih naočara, a sistem za reprodukciju slike je podešen da emituje sliku direktno na mrežnjaču tako da posmatrač ima utisak da je objekat koji gleda udaljen oko jednog metra. Čip automatski podešava osvetljaj, čime se izbegavaju problemi gledanja prejako ili preslabo osvetljenih objekata, kao i objekata jakog kontrasta. Da bi se ovo postiglo, korišćene su organske LED diode (OLED), koje imaju vrlo jak osvetljaj.
Zajedno sa kolegama, dr. Scholles već radi na novim unapređenjima ovog uređaja, ali za sada nema podataka o tome kada će se uređaj pojaviti u prodaji.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,