FSC: više monitora – veća produktivnost

InformationWorkersWorkplace

Radna mesta sa tri monitora povećavaju produktivnost za 35,5 posto. Učesnici u istraživanju „Fraunhofer IAO” laboratorije koji su imali radno mesto sa tri monitora izvršavali su zadatke brže i tačnije nego u uobičajenom scenariju rada sa jednim monitorom.

Zaposleni mogu efikasnije da obavljaju tipičan posao u domenu „intelektualnog rada”* na radnom mestu sa tri monitora nego na konvencionalnom radnom mestu – pokazuju rezultati laboratorijskog istraživanja „Fraunhofer instituta za industrijski inženjering” (IAO). To naročito važi za poslove u sklopu kojih se digitalne informacije obrađuju veoma često, kao na primer, naučnih radnika, urednika medija, inženjera ili zaposlenih u osiguravajućim kompanijama. Sve u svemu, studija je pokazala da dostupnost većih površina ekrana povećava produktivnost – na radnom mestu sa tri ekrana, koja su međusobno povezana tako da čine celinu, jedno radno okruženje, naučnici instituta Fraunhofer IAO zabeležili su povećanje produktivnosti od čak 35,5 posto. Ovu studiju, sprovedenu u okviru obimnijeg „OFFICE 21®” istraživačkog projekta, kompanija Fujitsu Siemens Computers je podržala tako što je obezbedila potrebne monitore i PC računare.

Pročitajte i:  88 procenata besplatnih Android VPN-ova nije bezbedno za upotrebu

Stručnjaci „Fraunhofer” instituta započeli su studiju testom u kome je 67 ljudi izvršavalo isti zadatak na konvencionalnom radnom mestu, sa ekranom dijagonale 19-inča. Ovi stručnjaci izračunali su referentnu vrednost produktivnosti na osnovu osvojenih bodova i vremena koje je potrebno za ispravno rešavanje parcijalnih zadataka. Zatim su učesnike razvrstali u tri jednake grupe: prva je ispunila naredni zadatak korišćenjem 19-inčnog ekrana (48,26cm); drugoj grupi je dozvoljeno da koristi ekran široke orijentacije dijagonale 22-inča a trećoj grupi je dodeljeno radno okruženje sa tri 19-inčna ekrana povezanih tako da čine jedno radno mesto – oformljeno u skladu sa širim projektom („OFFICE 21® Information Worker’s Workplace”). Primer ovog višeekranskog radnog mesta biće prikazan na štandu kompanije Intel na ovogodišnjem CeBIT-u, u paviljonu 33. Intel je takođe partner alijanse „OFFICE21®” projekta.

Rezultati ovog eksperimenta bili su zapanjujući. Dok je „grupa 1” povećala produktivnost na zadatku za samo 1.9 posto (efekat učenja), „grupa 2” je povećala efikasnost za 8.4 posto. Grupa 3 je bila ekstremno produktivna, pošto su njeni članovi za čitavih 35,5 procenata efikasnije izvršavali zadatak. Reakcija korisnika je takođe bila veoma pozitivna; ispitivanje njihovog iskustva je otkrilo da su učesnici iz grupa 2 i 3 u proseku bili značajno zadovoljniji svojim ekranskim sistemom i pogodnošću takvog radnog mesta.

Pročitajte i:  SAD povlači licence Intela i Qualcomma za prodaju čipova kompaniji Huawei

„Naše laboratorijsko istraživanje jasno dokumentuje da upotreba velikog ekrana može da rezultuje enormnim rastom produktivnosti, posebno u domenu poslova koji se podvode pod ’intelektualni rad’“, kaže Udo-Ernst Haner, čelnik tima „Information Work Innovation“ u institutu Fraunhofer IAO. „Značajno je takođe i to što je ovaj efekat postignut prvi put. Moguće je ostvariti i dodatni optimizacioni potencijal odgovarajućim treninzima i kursevima za zaposlene, kao i poboljšanim rasporedom prikaza informacija na ekranima.“

Tomas Karg (Thomas Karg), direktor marketinga kompanije Fujitsu Siemens Computers je dodao: „kao vodeći evropski dobavljač IT infrastruktura koji beleži rast poslovanja u domenu monitora, bilo nam je jako značajno da podržimo ovo napredno istraživanje Fraunhofer IAO laboratorije svojim monitorima i računarima. Naši razvojni timovi svakodnevno istražuju kako će izgledati radno mesto budućnosti, kao i kako će spojiti produktivnost, zadovoljstvo zaposlenih i ekološki izazovi u inovativnim proizvodima. Saznanja poput ovih rezultata instituta Fraunhofer IAO se posebno inkorporiraju u naše procese inoviranja i pomažu nam da lansiramo proizvode koji diktiraju trendove.“

Izvor: TVCOM

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,