ePlaneta

FTC istražuje investicije velikih tehnoloških kompanija u AI

Federalna trgovinska komisija pokreće istragu o ogromnim investicijama koje su uložili Microsoft, Amazon i Alphabet u generativne AI startape OpenAI i Anthropic. FTC je rekao da je izdao obavezne naredbe kompanijama i da će pažljivo ispitati njihove odnose sa startapima sa veštačkom inteligencijom kako bi razumeo njihov uticaj na konkurenciju.

PCPress.rs Image

Sumnjivo investiranje u AI startape

Studija će baciti svetlo na to da li investicije i partnerstva koje vode dominantne kompanije rizikuju da naruše inovacije i potkopaju fer konkurenciju. Kompanije imaju rok od 45 dana da odgovore agenciji. Otkako je OpenAI objavio ChatGPT krajem 2022. godine, generativna AI je eksplodirala, izazivajući uzbuđenje oko njegovog potencijala da poveća produktivnost, kao i zabrinutost zbog gubitka posla.

Microsoft je, na primer, uložio više od 13 milijardi dolara u OpenAI za udeo od 49%, koristeći tehnologiju pokretača za dodavanje generativnih AI mogućnosti u Bing, sopstveni pretraživač, kao i Windows i Office. Amazon i Alphabet uložili su 4 milijarde dolara i 2 milijarde dolara u Anthropic, AI startup koji pravi chatbot pod imenom Claude.

Pročitajte i:  Kad AI traži partnera za najusamljeniju biljku na svetu

Kao deo svoje istrage, FTC traži informacije o specifičnostima ulaganja Microsofta, Amazona i Alphabeta, odlukama oko izdavanja novih proizvoda, pravima nadzora, analizama tržišnog udela i potencijalu za rast prodaje, između ostalih detalja. SAD nisu jedina zemlja koja ispituje veze Big Tech-a sa generativnim AI startupima. Britanska uprava za konkurenciju i tržišta saopštila je prošlog meseca da ispituje da li Microsoftovo ulaganje u OpenAI podleže antimonopolskom zakonu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: