ePlaneta

Bežični biorazgradivi flaster prati rad srca 

Istraživači sa Univerziteta Northwestern razvili su uređaj za praćenje rada srca koji je namenjen za upotrebu kod pacijenata koji su pretrpeli srčani događaj. Mekani i fleksibilni flasteri mogu da se pričvrste na spoljašnji deo srca tokom rutinske procedure, ali ne zahtevaju drugu proceduru da bi se uređaj kasnije uklonio, pošto je potpuno biorazgradiv. Flaster je providan i tako bi trebalo da omogući kliničarima da slikaju srce kao normalno, dok niz mikroelektroda u njemu pomaže da se prati srčana aktivnost u smislu optičkog i električnog mapiranja srčane dinamike. Uređaj može da prenosi srčane podatke kliničarima i takođe može da obezbedi funkciju pejsmejkera ako je potrebno. 

PCPress.rs Image

Bolesti srca su glavni izvor smrti kod starije populacije. Istraživači koji stoje iza ove najnovije tehnologije srca izveštavaju da skoro 700.000 ljudi u SAD umre svake godine od srčanih bolesti, a od toga se skoro jedna trećina smrti dogodi u mesecima neposredno nakon ozbiljnog srčanog događaja, kao što je infarkt, uglavnom zbog komplikacije koje se javljaju nakon početnog događaja. Imajući ovo na umu, jasna je važnost pažljivog praćenja ovih pacijenata nakon takvog srčanog događaja. 

Pročitajte i:  Robot za precizne hirurške intervencije

„Mnogi smrtni slučajevi koji se javljaju nakon operacije srca ili srčanog udara mogli bi se sprečiti ako bi lekari imali bolje alate za praćenje i lečenje pacijenata u delikatnim nedeljama i mesecima nakon ovih događaja“, rekao je Luyao Lu, istraživač uključen u studiju. „Alatka razvijena u našem radu ima veliki potencijal da odgovori na nezadovoljene potrebe u mnogim programima fundamentalnih i translacionih istraživanja srca.“ 

Ova pitanja su inspirisala ove istraživače da razviju srčani uređaj koji može pomoći u praćenju i čak lečenju ovih komplikacija kako se pojave. Ideja je da se uređaj može pričvrstiti na spoljašnji deo srca tokom procedure za lečenje početne srčane epizode, a zatim može da ostane na mestu tokom narednih nedelja i meseci. Međutim, pametno, tehnologija neće zahtevati naknadnu operaciju da bi se ponovo uklonila, jer je potpuno bioresorbabilna. 

„Nekoliko ozbiljnih komplikacija, uključujući atrijalnu fibrilaciju i srčani blok, mogu da prate operacije srca ili terapije zasnovane na kateterima“, rekao je Igor Efimov, drugi istraživač uključen u studiju. „Trenutni post-hirurški monitoring i lečenje ovih komplikacija zahtevaju sofisticiraniju tehnologiju od trenutno dostupne. Nadamo se da naš novi uređaj može da zatvori ovaj jaz u tehnologiji. Naš prolazni elektronski uređaj može mapirati električnu aktivnost sa brojnih lokacija na atrijumu, a zatim isporučiti električne stimuluse sa mnogih lokacija kako bi zaustavio atrijalnu fibrilaciju čim ona počne. 

Pročitajte i:  Povlačenje hirurških kompleta zbog špriceva iz Kine 

Izvor: medgadget.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,