ePlaneta

FTC otvorio istragu protiv OpenAI-a

Čini se da američki regulatori sada ozbiljno suzbijaju generativnu veštačku inteligenciju. FTC pokrenula istragu o OpenAI. Zvaničnici su zatražili dokumente koji pokazuju kako se kompanija nosi sa rizicima koji proizilaze iz njenih velikih jezičkih AI modela. FTC je zabrinut da kompanija možda krši zakone o zaštiti potrošača kroz nepoštene prakse koje bi mogle naštetiti privatnosti korisnika.

PCPress.rs Image

FTC je zabrinut zbog loših bezbednosnih praksi

Komisija je posebno zainteresovana za informacije povezane sa greškom koja je procurila u osetljive podatke korisnika ChatGPT-a, uključujući plaćanja i istoriju ćaskanja. Iako je OpenAI rekao da je broj pogođenih korisnika veoma mali, FTC je zabrinut da to proizilazi iz loših bezbednosnih praksi. Agencija takođe želi detalje o svim pritužbama u kojima se navodi da je veštačka inteligencija dala lažne ili zlonamerne izjave o pojedincima, kao i informacije koje pokazuju koliko dobro korisnici razumeju tačnost proizvoda koje koriste.

Zakoni i pravila specifični za veštačku inteligenciju se ne očekuju u bliskoj budućnosti. Uprkos tome, vlada je pojačala pritisak na tehnološku industriju. Šef OpenAI-ja, Sem Altman, svedočio je pred Senatom u maju, gde je branio svoju kompaniju izlažući mere privatnosti i bezbednosti dok je hvalio navodne prednosti veštačke inteligencije. Rekao je da je zaštita uspostavljena, ali da će OpenAI biti sve oprezniji i nastaviti da unapređuje svoje zaštitne mere.

Pročitajte i:  OpenAI radi na funkciji pretrage za ChatGPT

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,