Meta blokira korisnike iz EU koji se prijavljuju na Threads preko VPN-a

Ako ne možete da se prijavite za Threads, morate da budete strpljivi.

PCPress.rs Image

Evropa ostaje “veoma važno tržište”

Ne pokušavajte da se prijavite za Threads preko virtuelne privatne mreže (VPN) ako živite u Evropi. Meta je potvrdila da blokira korisnike Evropske unije koji žele da pristupe novoj društvenoj mreži putem VPN-a. Kako objašnjava konsultant za društvene mreže Matt Navarra, sadržaj, obaveštenja i profili se neće pravilno učitavati. Neki korisnici navode da mogu koristiti Threads bez VPN-a ako su se prethodno registrovali putem VPN-a. Međutim, nije sigurno da će aplikacija na taj način funkcionisati.

U saopštenju, Meta navodi da preduzima „dalje mere“ kako bi sprečila ljude da pristupaju Threads-u u evropskim zemljama u kojima aplikacija nije dostupna. Kompanija ipak navodi da Evropa ostaje “veoma važno tržište” i da se nada da će proširiti dostupnost u budućnosti. Kompanija ne navodi vremensku liniju za proširenje a aplikaciji takođe trenutno nedostaju važne funkcije kao što su hashtag-ovi.

Postoji pritisak da Meta proširi svoje poslovanje

Threads je dostupan korisnicima u preko 100 zemalja, uključujući SAD i Veliku Britaniju, ali ne i u EU. EU smatra Metu tehnološkim „gatekeepers-om““ u regionu. Kompanija navodno želi da bude sigurna da je Threads-ov pristup deljenja podataka u skladu sa predstojećim Zakonom o digitalnim tržištima. Threads je izgrađen na infrastrukturi Instagrama i može da uvozi podatke sa te platforme. EU takođe navodi da Meta mora da dobije dozvolu za prikazivanje personalizovanih oglasa, što bi potencijalno dovelo do dodatnih komplikacija.

Pročitajte i:  Reklame za "AI devojke" preplavile društvene mreže

Threads je prikupio 100 miliona korisnika za manje od nedelju dana i već se smarta najvećim konkurentom Twittera. Izvršni direktor Mark Zakerberg napominje da je dosadašnji rast uglavnom bio „organski“, bez reklama ili drugih poznatih promotivnih taktika. Iako je nejasno da li će tako ostati na duže staze, proširenje ka EU moglo bi da održi taj zamah. Analitičari veruju da saobraćaj na Twitteru već opada kao rezultat broja korisnika koji isprobavaju Threads ili definitivno se odluče da pređu na tu aplikaciju.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: