FTC pokreće novu tužbu protiv Amazona

Izgleda da će Federalna trgovinska komisija uvući Amazon u još jednu pravnu bitku između dve strane. Agencija se sprema da podnese tužbu protiv Amazona već sledeće nedelje, navodi Blumberg. Rojters izveštava da je FTC poslala nacrt žalbe državnim tužiocima u pokušaju da što više država uključi u svoj slučaj.

PCPress.rs Image

Još uvek nepoznati detalji o tužbi

Detalji dugo očekivanog pravnog osporavanja još nisu poznati. Očekuje se da će FTC ciljati na Amazon Prime, kao i tvrdnje da Amazon gura prodavce trećih strana da koriste njegove logističke i reklamne usluge. FTC takođe veruje da Amazon ima pravila koja sprečavaju da se proizvodi prodaju po nižoj ceni na rivalskim platformama, što bi moglo biti faktor u tužbi (Kalifornija je tužila Amazon zbog te navodne prakse).

FTC već nekoliko godina ispituje Amazon. Ako sledeće nedelje podnese tužbu, to će biti četvrta akcija koju je preduzela protiv kompanije ove godine. U maju je agencija tužila Amazon zbog zabrinutosti za privatnost dece u vezi sa Alexom i tvrdi da je špijunirala korisnike Ring-a. Amazon je platio ukupno 30,8 miliona dolara da brzo izmiri troškove u oba slučaja.

Pročitajte i:  Amazon uveo novih 50 električnih kamiona

Sledećeg meseca, FTC je podneo još jednu žalbu protiv Amazona, ovog puta tvrdeći da je kompanija primorala ljude da se prijave za pretplatu na Prime, a zatim im je otežala otkazivanje. Taj slučaj je još uvek u toku. Ove nedelje, agencija je dodala tri rukovodioca Amazona kao optužene. Tvrdi se da su te osobe odbile molbe zaposlenih u Amazonu da prestanu da koriste obmanjujuće taktike kako bi prevarili ljude da se prijave za periodično plaćanje preko Prime.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,