BIZIT plus

FujiFilm obnavlja proizvodnju crno-belih filmova

Prema navodima kompanije FujiFilm, u poslednje vreme se znatno povećala potražnja za crno-belim filmovima i to je razlog zašto je ova kompanija odlučila da obnovi njihovu proizvodnju. Interesantno je da najveći broj zahteva za ovim filmovima stiže od strane mlađe populacije – Milenijalaca i Generacije Z.

PCPress.rs Image

Ponovo će se pokrenuti Acros linija crno belih filmova, sa novim Neopan 100 Acros II filmom, koji će biti dostupan u 35mm i 120 mm ISO 100 formatima. Ovaj film koristi Fuji-jevu Super Fine-Σ tehnologiju koja rezultuje niskom granulacijom, velikom oštrinom i finom gradacijom nijansi boja, odnosno generalno daleko boljim karakteristikama u odnosu na originalni Acros film.

Iako ovo izgleda kao podrška za veoma malu populaciju fotografa koji i dalje koriste analogne fotoaparate, možemo da kažemo da je u pitanju trend koji traje već neko vreme. Uostalom, vraćanje ka starim tehnologijama odavno je uočeno u muzičkoj industriji, gde od 2006. godine postojano raste prodaja gramofonskih ploča.

Za sada se još uvek ne zna koja će biti cena Neopan 100 Acros II filma. Zna se da će biti dostupan tokom jeseni, za početak samo u Japanu. U međuvremenu FujiFilm analizira i druga tržišta, pa postoji šansa da će ovaj crno-beli film postati dostupan i u drugim regionima. Ako ovu vest povežemo sa činjenicom da je Kodak prošle godine ponovo pokrenuo liniju Ectachrome filmova, izgleda da analogna fotografija ponovo uzima zamah i da zasigurno još uvek nije zamrla.

Izvor: Gizmondo

Facebook komentari: