Huawei već isporučio milion telefona sa HongMeng OS-om

Huawei je već uspeo da isporuči milion telefona sa sopstvenim operativnim sistemom, koji (makar u Kini) nosi oznaku HongMeng. Ipak, kako prenosi Rosenblatt Securities, nije sasvim jasno da li je reč o telefonima koji su napustili skladišta, o test primercima ili o uređajima koji su zapravo spremni za isporuku krajnjim korisnicima. Izveštaj otkriva da je softver kompatibilan sa svim Android aplikacijama, kao i da ima napredne bezbednosne funkcije.

PCPress.rs Image

China Daily prenosi izjavu Yu Chengdong-a (za stranu javnost poznat i kao Richard Yu), CEO-a kompanije Huawei, koji je rekao da će operativni sistem kompanije biti dostupan najranije tokom jeseni, a najkasnije narednog proleća, u zavisnosti od područja. Moguće je instalirati ga na mobilne telefone, kompjutere, tablete, televizore, automobilske sisteme, nosive uređaje, i bilo gde gde se inače koristi operativni sistem, rekao je Yu u WeChat grupi sa internet ekspertima.

Iako je američka administracija odložila zabranu Huawei-ja za 90 dana, proizvođač iz Šenžena očito ne želi da čeka na konačno rešenje problema, ako do njega uopšte dođe, već forsira prelazak na sopstvenu platformu, koja je ionako razvijana već nekoliko godina. Huawei Central navodi da je oznaka “HongMeng” već registrovana na raznim tržištima, poput Kanade, Evrope, Južne Koreje i Meksika. No, neki su prenosili da će ovaj OS poneti oznaku ArkOS ili OakOS na nekim tržištima.

Pročitajte i:  TikTok plaća za unapređenje pretraživanja 

PCPress.rs Image

Za naše čitaoce, ukazaćemo da HongMeng na kineskom jeziku znači “Crveni san”, a ime je vezano za mitsko stanje sveta iz kineske mitologije, kada je svetom vladala “Velika magla”. Naravno, uvek ostaje mogućnost da Huawei na zapadnim tržištima jednostavno ponudi telefone sa bukvalno prevedenim Red Dream OS-om. Ili bi možda, s obzirom na dugi period razvijanja, a uz odgovarajuće istorijske paralele, mogao biti nazvan Long March OS?

Izvor: GSMArena

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,