Galaxy Watch kao sledeća velika stvar u svetu pametnih satova

Pametni satovi nisu popularni kao što su bili pre nekoliko godina, ali bi tokom 2018. to moglo da se promeni, budući da Google priprema Pixel Watch, Qualcomm radi na novim procesorima za nosive uređaje, a Samsung se sprema da lansira Galaxy Watch.

Ako je verovati glasinama, Samsung bi mogao da ima najbolji model za ovu godinu, a najpre zbog toga što bi sat navodno trebalo da koristi Wear OS umesto Tizen operativnog sistema kompanije Samsung. Tizen je do sada podržavao uređaje kao što su Gear S3, Gear Sport i Gear Fit 2, te se radi o sistemu koji je dobio brojna poboljšanja tokom godina, ali podrška za developere ipak nije na istom nivou kao kod konkurentskih platformi.

Sa Wear OS-om nema problema kada su dostupne aplikacije u pitanju, uključujući Spotify, Google Maps, Nest, Lifesum, Uber, Delta, te mnoge druge, što Tizen ne može da ponudi. Kada je glasovni asistent u pitanju, Tizen nudi S Voice, pa iako postoje glasine da bi Samsung na novi pametni model mogao da ugradi Bixby, sa Wear OS-om tu je i podrška za Google Assistant-a, koje je po mnogim pitanjima superiorniji od svojih konkurenata.

Pročitajte i:  Samsung zvanično započinje olimpijsku i paraolimpijsku kampanju u konačnom odbrojavanju do Pariza 2024.

Pored svega pomenutog, Wear OS je i prilično jednostavniji za korišćenje, pa je to još jedna prednost koju bi mogao da donese na novi Galaxy Watch. Ipak, postavlja se pitanje kako će novi operativni sistem uticati na Samsung Pay, pa se pretpostavlja da će Google izaći u susret ovoj opciji, a ako Samsung prihvati Wear OS. To znači da bi Galaxy Watch mogao da ponudi jedno od najboljih rešenja za mobilno plaćanje, budući da Samsung Pay korisnike nagrađuje poenima za svaku transakciju, a ako kompanija u model ugradi MST čip, korisnici bi mogli da ovaj sistem koriste za plaćanje u bilo kojoj radnji, bilo da ove podržavaju NFC ili ne.

Samsung konstantno radi na jedinstvenom hardveru kada su pametni satovi u pitanju, te se to očekuje i kod Galaxy Watch modela. Izveštaji upućuju i na implementaciju nove UX interakcije, pa iako za sada nije potpuno poznato o čemu se tačno radi, veruje se da Samsung radi na dodatnim načinima na koje bi pametni satovi mogli da olakšaju život korisnika. Da li se radi o poboljšanjima za rotirajući okvir ili o nečemu potpuno novom ostaje da se vidi, a pored tipičnog senzora za merenje otkucaja srca, Galaxy Watch bi mogao da ponudi i ugrađeni merač krvnog pritiska.

Pročitajte i:  Google je upravo zauvek promenio svoj kurs

Još uvek ne može sa sigurnošću da se tvrdi da će novi model pametnog sata doneti sve pomenute funkcije, ali bi, ako se to dogodi, mogao da postane glavni izbor ljubitelja pametnih satova širom sveta.

Izvor: Android Central

Facebook komentari: