Formula E – trke bez vozača

Nakon što je prošle godine na Mobile World Congress-u 2017 u Barseloni predstavila Robocar, prototip samovozećeg trkačkog automobila, ovo vozilo kompanije Roborace je pre nekoliko dana izvezlo prvi javan samostalan uspešan trkački krug. To se desilo 13 meseci nakon prvog uspešnog testa koji je obavljen u Parizu. Na Goodwood festivalu brzine koji se održava u Engleskoj, pred punim gledalištem Roborace je demonstrirao kako ovaj futuristički električni samovozeći bolid savladava prepreke na stazi i kako uspešno i bez incidenta prolazi kroz ciljnu ravninu.

Nedostatak kokpita za vozače omogućio je Robocar-u neobično nizak profil. Bolid izgleda kao da je izašao pravo iz naučno-fantastičnih filmova. Zaobljene ivice i aerodinamičan profil ukazuju da bi mogao da postigne respektabilne brzine. Ipak, na ovom prvom javnom testu, proizvođaču je bilo bitnije da on uspešno pređe stazu, nego da postigne neki rezultat vredan pažnje. Stoga je prosečna brzina bolida bila tek 125 km/h, a i njegova putanja je bila previše konzervativna. Naime, bolid se striktno držao sredine staze, nije „isecao“ krivine, kao što je to uobičajeno u trkačkom svetu.

Sve to ukazuje da je vreme kada će se ovakva vozila zaista naći na stazi, u pravom trkačkom okruženju, još uvek neizvestno. Jeste da je Roborace bolid uspešno završio krug i da se samostalno vratio u kokpit, ali je jasno da će proći još dosta vremena pre nego što bude sposoban da se nađe pored još nekog ovakvog vozila ili pored bolida sa vozačem.

Uglavnom, kompanija Roborace ima planove da u budućnosti organizuje Formula E šampionat u kome bi se takmičili isključivo električni, potpuno autonomni bolidi. Ko zna, možda ćemo jednog dana navijati za robote, kao što danas navijamo za Fetela, Hamiltona, Raikonena i ostale vozače popularnog „letećeg cirkusa“.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: