TrendMicro

Game of Thrones epizoda piratizovana 55 miliona puta za samo jedan dan

Nije iznenađenje da je „Game of Thrones“ magnet za pirate, ali sa premijerom poslednje sezone lestvica piratovanja je podignuta na još viši nivo. Prema analitičarskoj kompaniji MUSO, prva epizoda finalne sezone piratski je skinuta čak 55 miliona puta, samo u prva 24 časa nakon premijernog prikazivanja. Od toga, 76.6 procenata ovu epizodu odgledalo je sa nezvaničnih streaming sajtova, dok je ostatak podeljen između običnih preuzimanja (12.2 odsto), javnih torenta (10.8 procenata) i privatnih torenta (0.5 odsto).

PCPress.rs Image

Oko 10 miliona piratskih pregleda došlo je iz Indije, odakle je relativno teško pristupiti HBO servisima (u bilo kom formatu). Oko pet miliona gledalaca bilo je iz Kine, u kojoj se na legalan način emituje cenzurisana verzija serije. MUSO obrazlaže da kineski gledaoci piratskih verzija nisu u mogućnosti da pribave legalan pristup seriji (zbog nedostatka servisa ili zbog njegove cene), ili su želeli da vide necenzurisanu verziju koja se emituje u ostatku sveta. Oko 4 miliona piratskih gledalaca dolazi iz SAD-a. Za njih se ne može reći da nisu imali dovoljno novca da plate servis, ili da im on nije dostupan, već da jednostavno nisu želeli da plate za gledanje serije.

Pročitajte i:  Uvodnik: The winter is coming

Ipak ovo istraživanje je pokazalo da HBO ima veliki potencijal za širenje na nova tržišta i da će u budućnosti za njih biti veliki izazov da na pravi način ponude svoje servise tamo gde još uvek nisu dostupni.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,