Gartner i IDC za 2009. godinu predviđaju pad prodaje poluprovodnika od 22%

gartner_logoNa osnovu dosadašnjih rezultata, analitičari za ovu godinu prognoziraju pad prodaje proizvoda zasnovanih na poluprovodnicima na svetskom nivou. Poznata analitičarska firma Gartner predviđa da će zarade pasti sa 255 milijardi dolara (u 2008. godini) na 198 milijardi, što iznosi 22,4%. Prvo tromesečje je na PC tržištu pokazalo bolje rezultate od očekivanih, ali u Gartneru smatraju da je to posledica pražnjenja zaliha iz poslednjeg tromesečja prošle godine, a ne rezultat veće potražnje – dobri rezultati odnose se na prva dva meseca, posle čega je potražnja značajno opala. Zbog toga su pale i cene, a Gartner očekuje da će se one stabilizovati do kraja godine, pošto se stabilizuju i investicije.
Gartner je takođe zaključio da ekonomska kriza nije prouzrokovala odustajanje od IT projekata, ali oni kasne – u Americi samo 29% projekata teče po planu.
Analize pokazuju da su prihodi najveći na tržištu specijalizovanih proizvoda (application-specific standard products, ASSP) – prognoza je da će oni iznositi 54,9 milijardi dolara, ili 24,2% manje nego prošle godine; na drugom mestu je tržište memorija sa 39,4 milijardi (pad od 16,8%), dok su mikrokomponente sa drugog pale na treće mesto sa 37,3 milijarde, što predstavlja pad od 23,6%.
Slične prognoze imaju i druge analitičarske kuće: IDC predviđa pad prihoda od 22% i naglašava da je tržište poluprovodnika jedno od prvih koje je zahvatila recesija – prvi problemi su se videli još krajem 2007. godine. IDC ne očekuje godišnji rast zarada na ovom tržištu do drugog tromesečja 2010. godine.

Pročitajte i:  TikTok kreatori upozoravaju na ekonomski uticaj zabrane

Izvor: eWeek

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,