BIZIT plus

Microsoft: Windows 7, šta možete, a šta ne…

PCPress-Win7-SR-Setup-01

Update 01.06.2009.

Windows7Starter_h_rgb_thumb_65C2FBEB

Windowsteamblog je odlučio da 29. maja obznani izmene u vezi Starter verzije Windows-a 7. Prateći reakcije beta testera i javnosti, kompanija Microsoft je odustala od prvobitnog ograničenja da Windows 7 Starter može da koristi samo tri aplikacije istovremeno, pa će i korisnici Starter verzije moći da uživaju u obilju otvorenih prozora (naravno, u skladu sa mogućnostima računara). Ipak, Starter verzija je početna verzija Windows-a 7, pa ostaju ranije najavljena ograničenja. U ovoj verziji nećete moći da koristite:

  • Aero Glass interfejs, što znači da možete da koristite samo “Windows Basic” ili druge “neprovidne” teme. Pošto Aero Glass ima i funkcionalnu ulogu, nećete moći da koristite alatke Taskbar Previews ili Aero Peek.
  • Alatke za personalizaciju poput izmene pozadine desktopa, kolor šeme ili promene zvučnih upozorenja.
  • Mogućnost da se uloguje više korisnika istovremeno (broj korisnika nije ograničen, ali da bi se ulogovao drugi korisnik, aktivni korisnik mora da uradi “logoff”, što nije slučaj kod ostalih verzija Windows-a 7).
  • Podršku za rad na više monitora (dodatni monitor može da se veže na npr. netbook, ali samo jedan monitor može da bude aktivan u jednom trenutku, te ne mogu da se koriste opcije “clone” ili “extended desktop”).
  • Reprodukciju Video DVD medija (ova restrikcija izaziva najviše komentara, iako je naglašeno da je Starter verzija namenjena prvenstveno netbook i nettop uređajima koji najčešće uopšte namaju optički uređaj).
  • Windows Media Center (ostaje Media Player koji je sasvim dovoljan i obogaćen prepoznavanjem mnogih formata).
  • Remote Media Streaming za pregledanje medijskih datoteka (muzika, video) u režimu kada se kućni računar koristi kao Media Server.
  • Podrška za rad u “domenu” (poslovne mreže u kojima pravima računara i korisnika upravlja “domain controler”).
  • Windows XP mod baziran na Virtual PC tehnologiji za dodatnu kompatibilnost sa starim aplikacijama (Više informacija o Virtual Windows XP-u možete da nađete u časopisu PC Press #156).
Pročitajte i:  Google uvodi update za pretrage kako bi se pridržavao pravila EU o tehnologiji

Izvor: Microsoft

Windows 7 pod lupom:


Update 24.05.2009.

Pošto smo uspeli detaljnije da probamo Windows 7 RC, saznali smo i neke nove detalje koji dopunjavaju prethodnu priču. Ultimate Extras zaista više nisu podržani, ali se višejezička podrška “preselila” iz Extras-a i sada predstavlja redovnu ponudu Windows 7 Ultimate verzije.

Na početku instalacije dodat je i izbor verzije kuju želite da instalirate. Ako ne unesete odmah instalacioni ključ, Windows 7 instalacija ponudiće vam iste verzije kao i Vista uz dodatak Starter verzije.

Ova verzija je ograničena na rad tri aplikacije istovremeno i nema Aero interfejs. I Vista je imala Starter verziju, ali samo za određena geografska područja (tržišta u razvoju). Ovaj put, Starter verzija je namenjena prvenstveno nettop i netbook uređajima. Proizvođači malih računara baziranih na Intel Atom procesorima beleže stalni rast prodaje, pa još nepotvrđene informacije kazuju da će im Microsoft ponuditi Starter verziju za preinstalaciju na mini uređaje za svega 15 dolara.

Više informacija i utisaka o radu Windows 7 RC verzije možete da pročitate u 156. broju PC Press-a koji je u prodaji od 28. maja.

Pročitajte i:  Microsoft pravi „Zvezdanu kapiju“

Razvojni korak bild 7100 doneće vam upravno ono što je najavio Microsoft: Izgubićete Ultimate Extras, ali dobićete veoma brz i pouzdan operativni sistem.

Šta to znači? Jedna od ključnih Ultimate Extras mogućnosti bila je podrška za multilanguage operativni sistem. To znači da ste mogli na istom računaru da imate dva (ili više) korisnika koji koriste Vistu ili Windows 7 na različitim jezicima – sa podešavanjima korisnika, učitavao se i odgovarajući jezički intefejs. RC build 7100 napušta ovu mogućnost i više ne možete da napravite “višejezički” računar.

Koliko ste time hendikepirani – procenite sami… Ako baš morate da delite računar sa ukućanima, sigurno je da će vam ova mogućnost nedostajati. Propisno rešenje sastoji se u tome da imate više računara za više korisnika, pa neka svako podešava svoj sistem po želji i na jeziku na kome želi da ga koristi.

Ostale mogućnosti su uobičajene: ne možete da nadogradite 32-bitni sistem na 64-bitni i obrnuto. Instalacija protiče brzo, ali za nijansu sporije nego sa Windows 7 build 7000 sistemom, a mala galerija prikazuje uobičajene korake:

Pročitajte i:  Microsoft najavljuje nove planove u vezi sa veštačkom inteligencijom 

[nggallery id=4]

Izvor: PC Press

Facebook komentari: