BIZIT plus

GeForce GTX 260 GPU na delu

Da li ste na delu videli neku od grafičkih kartica sa GeForce GTX 260 GPU-om kompanije NVIDIA®? Da li znate kojom brzinom je moguće kodirati video zahvaljujući snazi GPU-a kad primenjuje CUDA™ tehnologiju? Jeste li videli demonstraciju PhysX™ tehnologije u igri Mirror’s Edge?

PhysX™ na delu

Mirror's Edge
Mirror's Edge

Ako do sada niste imali priliku da iskusite svet HD video zabave, realistički senčenih scena u 3D igrama sa karakterima živopisnog izgleda, a sve to u animirano u skladu sa prirodnim zakonima fizike, onda je vreme da to učinite. NVIDIA® vas poziva da isprobate najnovije 3D igre koje zahvaljujući PhysX™ endžinu imaju tečno animirane scene sa razbijanjem stakla, razlivanjem tečnosti, lelujanjem resa na vetru… Pogledajte kratki demonstracioni video na Internetu ili ga preuzmite sa Interneta. Moći ćete da vidite kako u igri Mirror’s Edge realistično deluju scene koje uključuju složene proračune fizike kretanja, savijanja, rasprskavanja, slivanja, talasanja… Svi ovi efekti se efikasno odvijaju u sklopu PhysX™ endžina, a on koristi GeForce GTX 260 GPU za teške matematičke transformacije.

Pročitajte i:  Intel je i dalje najveći proizvođač računarskih procesora

CUDA™ mnogostruko ubrzava kodiranje videa

Badaboom Media Converter
Badaboom Media Converter

Nova CUDA™ tehnologija kompanije NVIDIA® omogućava da se ogromna snaga GPU-a koristi za paralelno proračunavanje u različitim aplikacijama, tako da se umesto CPU-a koristi GPU. Partnerska kompanija Elemental Technologies je iskoristila CUDA™ tehnologiju u najnovijem Badaboom® Media Converteru, modernoj aplikaciji za konvertovanje videa.

Tako se višestruko smanjuje vreme potrebno za kodiranje videa u nekom od popularnih video formata (mp4), a centralni procesor (CPU) ostaje slobodan za obavljanje drugih aktivnosti. U prevodu, dok korisnik normalno upotrabljava računar za Internet, Office i puštanje muzike, u pozadini se preko grafičkog procesora proračunava “teška matematika”. Rezultat je brzo (i do 20x brže) pozadinski kodiran mp4 video u željenoj rezoluciji.

Zašto “dobra grafika” jednostavno više nije dovoljna

Tačno je da NVIDIA® GeForce® čipovi na matičnim pločama za Intel i AMD platformu omogućavaju dobar rad DirectX 10 grafičkih aplikacija i igara. Ali dobra grafika sama po sebi nije dovoljna da bi se izašlo u susret zahtevima savremenih aplikacija i različitih primena 3D tehnologija.

Pročitajte i:  Američki zakonodavci ljuti nakon što je Huawei predstavio laptop sa novim Intel AI čipom
Igra UT3 poseduje PhysiX MOD
Igra UT3 poseduje PhysiX MOD

NVIDIA® mGPU-ovi vam omogućavaju da uposlite procesorsku moć i do 16 jezgara istovremeno, koristieći NVIDIA® CUDA™ tehnologiju za ubrzavanje vaših aplikacija. Uživajte u omamljujućim HD filmovima i neprevaziđenom kvalitetu zvuka sa NVIDIA® PureVideo® HD tehnologijom dekodiranja HD videa. Sa matičnom pločom opremljenom NVIDIA mGPU-ovima očekujte više.

Koncept “Više od grafike” obuhvata PhysX™ podršku, GeForce 3D Vision™ kompatibilnost, Video Processing i Image Processing softverske alate.

U aktuelnoj ponudi grafičkih kartica sa implementiranim PhysX™, CUDA™ i GeForce 3D Vision tehnologijama nalaze se brojni ASUS i Gigabyte modeli, od kojih izdvajamo modele ENGTX260/HTDP/896M, ENGTX260/HTDI/896MD3, ENGTX260 TOP/HTDP/896MD3, ENGTS250 DK/HTDI/512MD3, ENGTS250 DK/TOP/HTDI/512MD3, kompanije ASUS, odnosno modele GV-N26OC-896H-B i GV-N250ZL-1GI kompanije Gigabyte Technology.

Izvor: Direct Link

Facebook komentari: