Gemini 1.5 Pro – napredna verzija veštačke inteligencije

U četvrtak, Google je predstavio Gemini 1.5 Pro, za koji kompanija opisuje da pruža „dramatično poboljšane performanse“ u odnosu na prethodni model. Putanja veštačke inteligencije kompanije prati otkrivanje Gemini 1.0 Ultra prošle nedelje, zajedno sa rebrendiranjem Bard chat bota kako bi se uskladio sa moćnijim i svestranijim mogućnostima novog modela.

PCPress.rs Image

Smanjeni zahtevi, a poboljšana efikasnost

Kompanija treba da naglasi bezbednost za skeptike veštačke inteligencije i vladine regulatore. Ali takođe treba da naglasi ubrzane performanse svojih modela za programere veštačke inteligencije, potencijalne kupce i investitore koji su zabrinuti da je kompanija bila prespora da bi reagovala na uspeh OpenAI-a sa ChatGPT-om.

Gemini 1.5 Pro daje rezultate uporedive sa Gemini 1.0 Ultra. Međutim, Gemini 1.5 radi na tom nivou efikasnije, sa smanjenim računskim zahtevima. Multimodalne mogućnosti uključuju obradu teksta, slika, video zapisa, zvuka ili koda. Kako modeli veštačke inteligencije budu napredovali, oni će nastaviti da nude svestraniji niz mogućnosti u jednom prozoru.

Gemini 1.5 Pro takođe može da obradi do milion tokena, ili jedinice podataka AI modeli mogu da obrađuju u jednom zahtevu. Google kaže da Gemini 1.5 Pro može da obradi preko 700.000 reči, sat videa, 11 sati zvuka i baze koda sa preko 30.000 linija koda. Kompanija kaže da je čak “uspešno testirana” verzija koja podržava do 10 miliona tokena.

Pročitajte i:  Apple navodno istražuje partnerstvo sa Google-om za funkciju na iPhone-ima koju pokreće Gemini

Google lansira Gemini 1.5 Pro sa mogućnostima od 128.000 tokena, istim brojem na kojem su OpenAI GPT-4 modeli maksimalno dostigli. Gemini 1.5 Pro je takođe vešt u učenju novih veština iz informacija u dugim upitima, bez dodatnog finog podešavanja.

Google lansira Gemini 1.5 u ranom pristupu za programere i poslovne korisnike. Kompanija planira da ga na kraju učini dostupnijim. Gemini 1.0 je trenutno dostupan za potrošače, zajedno sa Pro varijantom koja košta 20 dolara mesečno.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *