General Electric gradi najveću vetrenjaču na svetu

GE Renewable Energy planira da izgradi najveću vetrenjaču na svetu u koju će da uloži 400 miliona dolara, te je potpisao ugovor sa kompanijom Future Wind za instaliranje prvog prototipa vetrenjače nazvane Haliade-X. Biće postavljena izvan grada Roterdama, u Holandiji, ovog leta, a nova vetrenjača će biti visoka 260 metara i proizvodiće 12 MW snage, dovoljno da se svetla upale u više od 15.000 domova.

PCPress.rs Image

Ova vetrenjača je prototip serije za koju se kompanija nada da će početi da gradi širom sveta. Tehnički, Haliade-X bi trebalo da bude vetrenjača postavljena u moru, međutim GE gradi prototip na kopnu za potrebe testiranja. Nakon izgradnje, inženjeri će provesti narednih pet godina nadgledajući prototip i prilagođavajući dizajn prema potrebi.

Deo razloga zašto je ovoj turbini potrebno mnogo testiranja je to što su propeleri toliko veliki. Svaki propeler je dugačak 107 metara, što je duže od fudbalskog igrališta, te ne mogu da se transportuju iz GE-ove fabrike u Severnoj Americi. Umesto toga, kompanija je morala da izgradi potpuno novu fabriku u Francuskoj samo za te potrebe.

Pročitajte i:  Čistija budućnost uz drvene vetrenjače

PCPress.rs Image

Izgradnja vetrenjače će početi ove godine, a GE se nada da će moći da osigura potrebni sertifikat kako bi mogao da je komercijalizuje do 2021. godine. Ako sve bude prošlo kako treba i uspešno, ove gigantske vetrenjače će uskoro biti po celom Severnom Moru, proizvodeći struju za desetine hiljada domova.

Izvor: Popular Mechanics

Facebook komentari: