Top50 Glas publike

Boeing priprema autonomni leteći automobil

Boeing je izveo prvi testni let prototipa letećeg automobila koji će, po njima, uvesti revoluciju u urbanom saobraćaju i smanjiti gradske gužve. Ova kompanija inače već duže vreme razmišlja o proizvodnji malog, autonomnog letećeg vozila koje će biti sposobno za vertikalno poletanje i sletanje.

PCPress.rs Image

Ovo leteće vozilo dugačko je 9 metara i predstavlja kombinaciju helikoptera, drona i aviona sa fiksnim krilima. Prvi test let trajao je samo jedan minut i odnosio se na vertikalno uzletanje i meko sletanje letelice. Iz Boeing-a najavljuju da će ova letelica predstavljati revoluciju u svetu transporta, prvenstveno zbog toga što se radi o autonomnom vozilu.

Da bi to bilo moguće da se ostvari, paralelno sa razvojem ovog vozila Boeing, zajedno sa startapom SparkCognition i Saveznom upravom za vazduhoplovstvo u SAD-u radi na razvijanju sistema za monitoring i menadžment saobraćaja u „trodimenzionalnom auto-putu“, ali i na stvaranju regulativa koje će omogućiti da autonomna vozila bezbedno i sigurno lete u blizini zgrada.

U cilju ubrzanja razvoja autonomnih letećih vozila, Boeing je prošle godine kupio kompaniju Aurora Flight Sciences. Preko nje, ova kompanija učestvuje i na projektu UberAIR, Uber-ovom komercijalnom servisu za iznajmljivanje letova koji će moći da se naruče preko pametnog telefona, a koji se planira da bude aktiviran sredinom ove sledeće dekade.

Pročitajte i:  Tesla: Vozila koja sama voze dok vozač posmatra

Sa svojim vozilom, Boeing planira da obezbedi autonomiju od oko 80 km, a razvijaju se dve varijante vozila – za prevoz dve i četiri osobe. Takođe, „u igri“ je i verzija koja će služiti za prenos paketa, čija će maksimalna nosivost biti oko 230 kg.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,