General Motors sledeće godine dodaje Amazon Alexa u svoja vozila

Amazon od sledeće godine počinje saradnju sa najvećim američkim proizvođačem automobila. General Motors je juče objavio da od 2020. godine planira da integriše Amazon-ov popularan glasovni asistent u milione njihovih vozila. Takođe, i pojedina vozila koja su već proizvedena (Cadillac i Chevrolet vozila od 2018 godine i novija) imaće mogućnost upgrade-a.

PCPress.rs Image

Kompanija se odlučila za Alexa-u nakon što je 2018. godine sprovedeno obimno istraživanje u kojem se većina njihovih klijenata izjasnila da bi u automobilima voleli da imaju istog glasovnog asistenta kao u kući.

GM nije prvi proizvođač automobila koji će se udružiti sa Amazon-om. Toyota, BMW, Ford i Audi su već su objavili integraciju Alexa-e u njihove infotainment sisteme, ali ona neće biti implementirana u sve njihove modele automobila. Razlog je što ove kompanije, svaka za sebe, planiraju da u doglednoj budućnosti u svoja vozila ugrade sopstvene glasovne asistente. Međutim, sigurno je da će i oni morati da prate standarde koje je postavio Amazon sa Alexa-om.

GM automobili će Alexa update dobiti kroz njihove 4G LTE konekcije, preko aplikacije za ažuriranje sistema. Kompanija namerava da u početku koristi standardne Alexa mogućnosti, ali ostavlja mogućnost da u narednom periodu izvrši unapređenje i prilagođavanje prema sopstvenim potrebama. Jednom aktivirana, Alexa će pomagati vozačima u navigaciji, puštaće muziku za njih ili će se preko nje obavljati telefonski pozivi tokom vožnje. Takođe, Alexa u automobilima obezbediće povezivanje sa drugim Echo uređajima u kući, pa će iz automobila moći da se pali ili gasi svetlo, da se podešava temperatura u stanu…

Pročitajte i:  Amazon ulaže dodatnih 2,75 milijardi u Startup Anthropic

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,