ePlaneta

Generalni direktor Nokie obavio prvi “immersive” telefonski poziv na svetu

Generalni direktor Nokie, Pekka Lundmark, obavio je telefonski poziv koristeći novu tehnologiju pod nazivom “immersive audio and video”. Ova tehnologija poboljšava kvalitet poziva sa trodimenzionalnim zvukom, čineći interakcije realističnijim, saopštila je kompanija.

Prvi 2G poziv je obavljen 1991. godine

“Demonstrirali smo budućnost glasovnih poziva,” rekao je Lundmark. On je takođe bio prisutan u sobi kada je obavljen prvi 2G poziv 1991. godine.

Trenutni pozivi sa pametnih telefona su monofonični, što kompresuje zvučne elemente zajedno i čini zvuk ravnijim i manje detaljnim. Nova tehnologija će doneti 3D zvuk gde će pozivalac čuti sve kao da su zajedno sa drugom osobom.

“To je najveći skok napred u iskustvu glasovnih poziva uživo od uvođenja monofonskog telefonskog zvuka koji se koristi na pametnim telefonima i računarima danas,” rekla je Jenni Lukander, predsednica Nokie.

Poziv je obavljen sa Stefanom Lindströmom, finskim ambasadorom za digitalizaciju i nove tehnologije.

“Ovo sada postaje standardizovano. Mrežni provajderi, proizvođači čipova i proizvođači telefona mogu početi da implementiraju ovu tehnologiju u svojim proizvodima,” rekla je Lukander u intervjuu.

Pročitajte i:  Telefon za zabavu - Nokia 3210 se vraća posle 25 godina

Nokia je poziv obavila koristeći običan pametni telefon preko javne 5G mreže

Osim person-to-person immersive poziva, ovo se može koristiti u konferencijskim pozivima gde se glasovi učesnika mogu odvojiti na osnovu njihovih prostornih lokacija, rekao je Jyri Huopaniemi, šef audio istraživanja.

Velika većina pametnih telefona ima najmanje dva mikrofona sa kojima se ova tehnologija može implementirati prenošenjem u realnom vremenu prostornih karakteristika poziva, rekli su izvršni direktori.

Tehnologija je deo nadolazećeg 5G Advanced standarda. Nokia ima za cilj da dobije licencne mogućnosti sa ovom tehnologijom koja će verovatno biti široko dostupna za nekoliko godina.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *