BIZIT plus

Gigabyte M528 – prvi azijski MID

Gigabyte-MID

Tajvanska kompanija Gigabyte, veoma poznata i na našem tržištu kao proizvođač vrhunskih matičnih ploča, grafičkih kartica i barebone sistema, objavila je da će sredinom decembra na tajvansko tržište plasirati prvi MID uređaj. M528 je zajednički projekat kompanija Gigabyte, Intel i mobilnog operatera Chungwa Telecom.

MID je akronim za Mobile Internet Device i koristi se za uređaje koji po veličini i nameni zauzimaju mesto između notebook računara i smartphone telefona. Model M528 težak je 340 grama, opremljen je Intel-ovim procesorom Atom Z500 sa veoma niskom potrošnjom struje i baziran na Linux operativnom sistemu. Za pristup Internetu koristi 3G i WiFi adaptere. Zvanično lansiranje uređaja biće 6. decembra.

Tržišni posmatrači su veoma optimistični kad je u pitanju budućnost MID uređaja. Analitička kuća Forward Concepts očekuje da će već ove godine broj prodatih uređaja dostići 305.000 primeraka, a da će već 2012. godine ta brojka premašiti 40 miliona. ABI Research, takođe, predviđa rast prodaje MID uređaja po prosečnoj stopi od 167% godišnje u periodu od 2008. do 2013. godine. Ovaj optimizam, analitičari objašnjavaju sve popularnijim “socijalnim mrežama” za koje je nije dovoljan telefon, već je neophodan pravi Internet pregledač (browser), što MID uređaju imaju.

Pročitajte i:  Intel je i dalje najveći proizvođač računarskih procesora

Izvor: Taipei Computer Association, PC Press

Facebook komentari: