Gizmodrom: I učenje i igra

Važan deo u procesu učenja je i igra, a postoje i mnogobrojni zagovornici metode učenja kroz igru. Pošto se deci ne kupuje sve što traže, postavlja se pitanje koje igračke su dobre za stimulisanje mozga vašeg deteta, ali da ne izostane faktor zabave.

PCPress.rs Image

Tech gadžeti možda nisu nešto o čemu roditelji prvo razmišljaju kada nastava uskoro treba da počne, ali kako godine prolaze, nove tehnologije čine učenje lakšim i prijatnijim. Izdvojili smo najinteresantnije za različite uzraste i stadijume učenja…

Magna-Tiles

Postoji veliki broj građevinskih igračaka, od Lega, preko Tegu-a, do klasičnih drvenih blokova. Ali Magna-Tiles su jedna od omiljenih (kako odraslih tako i dece koja su probala). Ove velike, šarene građevinske igračke dolaze u različitim veličinama i oblicima i uklapaju se jedna s drugom, ili na druge površine, uz pomoć moćnih magneta. Mogu se kombinovati da formiraju jednostavne oblike, kao što su kocke i piramide, ili poređati da naprave magnetnu sliku na garažnim vratima. Pored toga, postoje tematski paketi koji mogu da obezbede prozore, stepenice ili čak funkcionalne dizalice za setove za igru.

PCPress.rs Image

Ovo su igračke otvorenog tipa koje nemaju postavljena uputstva za pravljenje određene scene ili predmeta. Set je siguran za trogodišnjaka, a zabavan je i za mnogo stariju decu. Idealan je za pronalaženje novih i zanimljivih načina za stvaranje još složenijih struktura sa decom. Mogu se izgraditi zamkovi, svemirski brodovi, trkački automobili, pa čak i trajektni terminal sa pokretnom rampom za ukrcavanje. Po ceni od 120 dolara za set od 100 komada, Magna-Tiles sigurno nije među pristupačnijima, ali će vaše dete zabavljati godinama, a istovremeno im pomaže da nauče vredne veštine rešavanja problema. Ovaj set možete pronaći na sajtu Amazon-a.

Smart Lab: Smart Circuits

Kada je reč o upoznavanju dece sa elektronikom, postoji mnogo opcija, a nama se dopao komplet Smart Circuits. Dete može da uči sve od jednostavnih lampica koje trepću do složenih igrica koje kontrolišu pokreti. Ploča na koju se elementi spajaju može biti položena ravno na stolu kao obična baza, ali se takođe može presavijati u kocku ili se delovi mogu pričvrstiti pod uglom od 90 stepeni. Ovo deci daje dodatni element za igru kada pređu na dizajniranje sopstvenih strujnih kola. Sam komplet ima samo nekoliko komada, ali su prilično fleksibilni i svi su smešteni u veliku šarenu plastiku kojom bi dete trebalo lako da rukuje.

PCPress.rs Image

Tu je uobičajena elektronika za decu, kao što su LED diode, zvučnik, potenciometar i dva dugmeta. Ali tu su i prekidač za nagib, senzor svetlosti i mikroprocesor koji je u stanju da se nosi s nekim relativno robusnim zadacima. Komplet dolazi sa uputstvima za 50 projekata, ali s dostupnim delovima kreativno dete bi moglo da napravi još nekoliko. Jedina kritika onih koji su testirali jeste da žice za kratkospojnike mogu biti teške za umetanje i da će možda biti potrebno malo strpljenja – a toga osmogodišnjaci nemaju baš u izobilju. Trenutno na sajtu Amazon-a nije dostupan, a inače košta 65 dolara.

Pročitajte i:  Gizmodrom: Hi-tech oprema za putovanja

Lovevery setovi za igru

Biranje najbolje igračke koja će pomoći vašoj bebi da uči i razvija se može biti zastrašujući zadatak. Lovevery pokušava da smanji stres tako što sve bira umesto vas. Naručujete mejlom i isporučuju se posebno godištem predodređeni kompleti za igru dizajnirani oko Montesori principa za različite razvojne stadijume. Svaka kutija je mešavina igračaka i knjiga (ili kartica za male bebe) koje počinju od rođenja i idu sve do četvrte godine života.

PCPress.rs Image

Kompleti dolaze svaka dva meseca tokom prve godine. U ovom trenutku stvari postaju razumljivo složenije i kutije stižu svaka tri meseca. Kompleti nisu pristupačni: kutije za bebe koštaju po 80 dolara, a kada dostignete godinu dana, poskupe i do 120 dolara. Posle skoro godinu i po dana, oni koji su koristili, mogu da potvrde da je usluga odlična. Lepo je kada se redovno osvežavaju igračke deteta stvarima koje su prikladne za njegovu razvojnu fazu. Sve je bezbedno i dobro izgrađeno i, što je najvažnije, veoma zanimljivo. Na njihovom zvaničnom sajtu lovevery.com možete pronaći ove setove.

Pročitajte i:  Gizmodrom: Sezona proleće/leto 2024.

Kiwi Crates pretplata

Mnogi vole dobru pretplatu, a kada su kreativne dečje igračke u pitanju, Kiwi Crate je dobro rešenje. Svakog meseca dete dobija kolekciju jednostavnih „uradi sam” igračaka, rukotvorina i igara izgrađenih oko teme. Na primer, jedna kutija je o bioluminiscentnim životinjama. Unutra je plišana munja koju sami punite i oblikujete pomoću gumica za kosu; pečurka kojoj bojite gornji deo, a zatim možete da išarate nalepnicama koje svetle u mraku; plešuća, svetleća meduza kao i nekoliko morskih stvorenja koja mogu da se zakače na prozorsko staklo kako bi dete moglo da stvara scene s njima.

Postoje i kompleti koji pokrivaju život na farmi, dinosauruse i jednostavne mašine poput rampi. Stvari unutar kutije su obično prilično jednostavne (zamislite: karton, filc i drvo). Definitivno nije stvoreno da traje, ali deca mogu prilično da se izigraju sa svakim komadom. Najbolji deo je što će kompleti rasti s njim. Kako dete bude starije, projekti će postati složeniji (a cena će rasti). Kasnije kutije uključuju sve, od alata za sito štampu, do kompleta za sastavljanje trebušea, pa čak i robota. Na zvaničnom sajtu kiwico.com možete pronaći setove za uzraste 0-5, 5-9, 9-12, 12-16+ godina.

Playtime Engineering: Blipblox

Blipblox može izgledati kao jednostavan uređaj za stvaranje buke, ali ovaj gadžet je mnogo više od igračke. Dok je uređaj napunjen sa 300 melodija i sinhronizovanim svetlosnim šouom, on takođe može da bude i sasvim pristojan digitalni sintisajzer. Postoji oscilator sa uobičajenim asortimanom parametara sintisajzera zajedno sa pojačivačem, dva LFO, modulacionim delom i niskopropusnim filterom. Blipblox takođe ima MIDI ulaz za upotrebu s klavijaturom ili drugim dodacima, pored izlaza od ¼ inča. To je pravi muzički instrument gde deca dizajniraju zvučne talase i stvaraju sopstvene pesme, a zbog najnovije tehnologije sintisajzera, svako može da proizvede zvuk i ritmove profesionalnog nivoa.

PCPress.rs Image

Blipblox sintisajzer je jedinstveno dizajniran da bude potpuno bezbedan za decu. Dugmići se ne mogu iščupati, nema oštrih uglova ili ivica, a plastično kućište je dizajnirano da izdrži jake udarce, padove i prosipanja tečnosti. Blipblox je jedan od malobrojnih sintisajzera koji su u potpunosti sertifikovani u skladu s međunarodnim standardima bezbednosti igračaka za uzrast od tri i više godina. Na kraju, radi na tri AA baterije ili priključen preko USB kabla. Blipblox može naučiti decu muzici kroz osnovni pristup instrumentima, ali njegove karakteristike su dovoljno napredne da ponude magiju stvaranja buke i roditeljima. Na sajtu Amazon-a možete pronaći ovaj gadžet za 199 dolara.

Pročitajte i:  Gizmodrom: Hi-tech oprema za putovanja

Yoto Player

Yoto Player je savršena igračka za malo dete koje želi da pušta sopstvene melodije i priče, ali još nije spremno za iPad ili sopstveni pametni zvučnik. Yoto-ov simpatičan dizajn i kockasti ekran na kom se prikazuju informacije u pikselima izgledaju izrazito retro. Dovoljno je detaljan da deca vide slike, ali je nedovoljan za video, što bi zapravo trebalo da bude dobra vest za roditelje zabrinute da deca provode previše vremena ispred ekrana.

PCPress.rs Image

Yoto naziva plejer „pažljivo povezanim” zvučnikom: vi ga dovodite na mrežu tokom početnog podešavanja, ali odatle deca mogu da pristupe sigurnim pesmama i drugom sadržaju preko fizičkih kartica. Na sajtu Amazon-a trenutno nije dostupan, ali inače košta 100 dolara.

Facebook komentari: