Glavni dizajner napušta Apple

Čovek koji je dizajnirao iMac, iPod, iPhone, pa čak i Apple Store prodavnice – napušta Apple. Jony Ive je dao intervju za Financial Times u kome je objavio da napušta kompaniju u kojoj je radio više od dve decenije. No, ukoliko se plašite za budućnost kompanije Apple, ne brinite. Ive će oformiti marketinšku agenciju LoveFrom, kojoj će prvi klijent biti upravo – Apple. Tranzicija će početi krajem ove godine, a LoveFrom će formalno početi sa radom tokom 2020.

PCPress.rs Image

Ive je vodio dizajnerski tim kompanije Apple i nesumnjivo bio ključna ličnost po pitanju vizije u domenu estetike. U tom pogledu uspeh mu priznaju svi, a njegova uloga je posebno bila važna nakon što je jedan od osnivača i najprepoznatljivijih ljudi kompanije, Steve Jobs, preminuo 2011. godine.

Apple nije odmah postavio novog glavnog dizajnera. Umesto toga, Alan Dye i Evans Hankey će se baviti ovim poslom i odgovarati Jeff Williams-u, koji je kompanijin izvršni direktor za operacije. Alan Dye je predvodio tim koji se bavio dizajnom korisničkog interfejsa na Apple uređajima, dok je Evans Hankey bio zadužen za industrijski dizajn.

Pročitajte i:  Apple dodaje upozorenja za iPhone  

Za sada nije poznato čime će se sve baviti LoveFrom, pošto Ive za sada nije govorio više o namerama svoje nove kompanije. Sve što je rekao jeste da će se LoveFrom baviti “tehnologijama i zdravstvenom zaštitom”. Osim njega, i Marc Newson, jedan od vodećih dizajnera kompanije Apple, će se pridružiti novoj firmi. Zanimljivo je da su njih dvojica zajedno 2013. godine dizajnirali Leica kameru koja je prodata na aukciji, a sva sredstva su išla na račun dobrotvorne organizacije Global Fund fighting AIDS, Tuberculosis, and Malaria.

Izvor: The Wired

Facebook komentari: