ERP 2024

Vertiv istraživanje: Edge lokacije utrostručene do 2025.

Pre pet godina, Vertiv je sproveo globalno, industrijsko istraživanje “Data centar 2025”, koje je predstavilo sveobuhvatnu viziju data centara sledeće generacije. Danas je Vertiv objavio ažuriranje – Data centar 2025: Bliže Edge-u – koje otkriva temeljne promene u industriji koje su jedva primećene u prognozama od pre pet godina.

PCPress.rs Image

Izmeštanje na edge menja način na koji današnji predvodnici u industriji razmišljaju o data centru. Oni imaju posla sa širokim ekosistemom data centra koji se sastoji od mnogih vrsta postrojenja i sve se više oslanja na edge mrežu. Od onih koji imaju edge lokacije danas ili se očekuje da će imati edge lokacije u 2025. godini, više od polovine (53%) očekuje da će broj edge lokacija koje podržavaju porsti za najmanje 100%, a njih 20% očekuje 400% ili više povećanja. Sveukupno, učesnici istraživanja očekuju da će ukupan broj edge computing lokacija porasti za 226% od danas do 2025.

Tokom izvornog istraživanja iz 2014. edge je priznat kao rastući trend, ali je samo četiri puta spomenut u izveštaju od 19. stranica. Pažnja industrije u to vreme je bila čvrsto usredsređena na hibridne arhitekture koje balansiraju resurse preduzeća, cloud-a i kolokacije. Čak i u industriji koja se rutinski kreće i menja brzinom svetlosti, rast edge-a i dramatičan uticaj koji će imati na data centar zapanjujući su.

Pročitajte i:  Samsung bi mogao prvi da napravi NAND od 1000 nivoa

PCPress.rs Image

U samo pet kratkih godina uvideli smo pojavljivanje potpuno novog segmenta ekosistema, podstaknutog potrebom za smeštanje obrade podataka bliže korisniku”, rekao je Rob Johnson, izvršni direktor kompanije Vertiv. „Ta nova distribucijska mreža oslanja se na kritičnu misiju edge-a koji je značajno promenio način na koji razmišljamo o data centru.”

„Predviđanja o tehnološkim promenama više od dve ili tri godine unapred vrlo su izazovna, ali ovo je istraživanje u skladu s vizijom neprekidno promenjivog i neverovatno dinamičnog tržišta koje se otvara pred našim očima”, kaže Giordano Albertazzi, predsednik Vertiva u Evropi, Bliskom istoku i Africi. „Ponaosob su procene za budući rast u edge computing-u dosledne s predviđenim rastom u veštačkoj inteligenciji (AI), Internetu stvari (IoT) i drugim aplikacijama koje zavise o latenciji i širini pojasa. Izazov će biti – naročito zbog nedostatka osoblja u data centru – upravljanje svim tim novim infrastrukturama učinkovito i efikasno. Udaljeno upravljanje i pristupi poput lights-out automatizacije sistema data centara igra će sve važniju ulogu.”

PCPress.rs Image

Više od 800 stručnjaka data centara učestvovalo je u istraživanju, a ostali bitni rezultati su:

  • Za razliku od 2014. godine, učesnici imaju manja očekivanja od izvora solarne energije i energije vetra za napajanje data centra. Tada su predvideli da će približno 34% napajanja data centra dolaziti iz tih izvora do 2025. Sada je očekivanje 21% – i dalje optimistično, ali promišljeno u odnosu na ambicioznu vremensku liniju.
  • Globalno, 16% učesnika očekuje da će biti u penziji do 2025. što dodatno povećava već problematičan nedostatak talenata. U SAD-u je ta brojka alarmantnih 33%.
Pročitajte i:  Pridružite se nagrađivanom partnerskom programu kompanije Vertiv!

Detaljni rezultati istraživanja dostupni su u izveštaju, Data centar 2025: Bliže Edge-u. Originalni izbeštaj i dodatna analiza rezultata dostupni su na Vertiv.com.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,