BIZIT Seminar

Gledanje kablovske TV na karticu

SBB‑ova nova D3cam omogućava da kanale na koje ste se pretplatili gledate bez set‑top box‑a – dovoljno je da utaknete karticu u televizor.

DVB-SBB-CAM-MODULE_HIGH_01_BELOKorišćenje digitalne televizije je u našim uslovima tesno vezano za set‑top box uređaje – bilo da slika stiže kroz koaksijalni kabl ili Internet konekciju, trebalo je u blizini postaviti uređaj koji dobijate od provajdera, povezati taj uređaj HDMI kablom (ili nekom drugom vezom) sa televizorom, i onda koristiti daljinski upravljač televizora da se izabere HDMI ulaz, dok je za izbor programa koji se gleda trebalo koristiti daljinski upravljač dobijen sa set‑top box‑om. Čitav taj mehanizam solidno funkcioniše, ali nekako uvek imate osećaj da ste se upetljali u previše žica, priključaka, daljinskih upravljača… Manje iskusnim korisnicima može da bude zbunjujuće da na jednom daljincu rade jedno a na drugom drugo, mada daljinac od boksa može da se isprogramira i tako ostane jedinini koji koristite, ali i to zahteva neko znanje.

Pod kontrolom televizora

Efikasnije rešenje zaista postoji i primenjuje se za „otključavanje“ satelitskih, ali i digitalnih kablovskih kanala. U SBB‑ovoj ponudi našao se D3cam modul koji omogućava pretplatnicima da komfornije koriste D3 televiziju, pod uslovom da imaju odgovarajući televizor. Većina modernijih TV uređaja, proizvedenih od 2010. godine pa do danas, ima na bočnoj strani CAM slot koji omogućava ugradnju odgovarajućeg PC Card (PCMCIA) adaptera. CAM je skraćenica od Conditional Access Module, dakle modul koji omogućava da pristupite odgovarajućim sadržajima (kanalima) u skladu s pretplatom koju ste izabrali.

Pročitajte i:  Deset godina LG OLED televizora: Decenija dominacije

D3cam nam je instalirao SBB‑ov monter, mada bismo se svakako i sami snašli. U PCMCIA modul se umetne SIM kartica koja identifikuje korisnika, a onda se sve to ubode u televizor. Zatim je trebalo malo prošetati po menijima, zadajući frekvencije 610.000 kHz, 256 QAM, 6956 ks i sačekati nekoliko trenutaka da televizor „nađe“ sve kanale. Programi su posle toga raspoređeni prema tabeli koja je data na SBB‑ovom sajtu – od 101 su HD kanali, od 201 počinju kanali u standardnoj rezoluciji, a od 500 radio kanali. Ispod 100 ostaje osnovna ponuda kanala, koje ste ranije setovali na televizoru – kada vidite digitalnu sliku, verovatno ćete uvek birati digitalne kanale…

Sve ostale funkcije zavise isključivo od vašeg televizora, i kontrolišu se njegovim daljincem. Možete, recimo, da pritisnete taster Guide ili EPG i da vidite listu emisija u sledećih nekoliko dana, da obeležavate neke od njih, aktivirate podsetnike, snimate ih na hard‑disk (ako televizor to podržava)… Savremeniji televizori tome dodaju i razne druge funkcije koje su vezane za povezani mobilni telefon ili tablet, ali sve to zavisi od proizvođača TV aparata i verzije softvera ugrađenog u njega. D3cam modul se u sve to ne meša, on je potpuno transparentan i naprosto omogućava da otključate sve kanale na koje ste se pretplatili. Jednostavno i efikasno.

Pročitajte i:  Deset godina LG OLED televizora: Decenija dominacije

U hibridnoj varijanti

Ipak ne možete da se odreknete set‑top box‑a pošto su neke usluge i dalje moguće samo preko njega. To se pre svega odnosi na gledanje televizije 72 sata unazad i na video‑klub, što su svakako vredne stavke u SBB‑ovoj ponudi kojih bi malo ko želeo da se liši. Ako imate u kući dva televizora, savršeno je rešenje da na jedan ugradite D3cam modul (poželjno na onaj koji se nalazi u prostoriji gde više kablova i dodatnih uređaja više smeta), a da na drugom zadržite set‑top box. Ostaje još da vidimo koliko će vas sve to koštati – standardna mesečna renta za D3cam je 290 dinara.

Dejan Ristanović

(Objavljeno u Časopisu PC#226)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

One thought on “Gledanje kablovske TV na karticu

  • 26. November 2015. at 13:13
    Permalink

    Zasto niste pomenuli da su ostali operateri godinama pre njih uveli CA module?

Comments are closed.