Globalni nedostatak čipova dostiže kritičnu tačku

Korisnici se suočavaju sa podizanjem cena i manjkom proizvoda, počev od televizora i mobilnih telefona, pa sve do automobila i konzola za igru, a za sve je kriv nedostatak čipova za ove proizvode. Čipovi su praktično najvažniji delovi tih uređaja, a u poslednje vreme svet se suočava sa velikim smanjenjem njihove dostupnosti.

nedostatak čipova

Veliki problemi

Inicijalno, fabrike za proizvodnju čipova bile su u prvoj polovini prošle godine privremeno zatvorene zbog korona virusa. U međuvremenu se proizvodnja vratila na normalu, ali su promenjene navike potrošača usled pandemije prouzrokovale povećanje prodaje pomenutih uređaja, koje proizvođači čipova nisu mogli da isprate. To je dovelo do toga da se može reći da je nedostatak čipova danas dostigao kritičnu tačku.

Uostalom, koliko je taj nedostatak ozbiljan govori i činjenica da je čak i Apple, najveći svetski proizvođač čipova, morao za dva meseca da odloži lansiranje iPhone-a 12, upravo zato što nije mogao da obezbedi dovoljno čipova za njihovu planiranu proizvodnju. Automobilska industrija takođe trpi velike gubitke zbog ovog problema. Ford je nedavno zbog tog razloga morao da smanji broj smena u dve svoje fabrike, što će prema procenama umanjiti njihov profit za 2.5 milijardi dolara, dok je Nissan prekinuo proizvodnju u pogonima u Meksiku i SAD-u. I General Motors očekuje da će njihov profit opasti za 2 milijarde dolara.

Pročitajte i:  TSMC za sledeću godinu planira prelazak na 2 nm proces proizvodnje

Sony se, zajedno sa ostalim proizvođačima konzola, bori da nabavi dovoljne količine čipova za svoju novu konzolu. Oni navode da zbog toga verovatno neće uspeti da dostignu očekivanu prodaju PS5 konzole tokom ove godine. Microsoft je objavio da očekuje da će problemi sa proizvodnjom Xbox konzole potrajati najmanje do sredine ove godine.

Ipak, izgleda da će najveću štetu pretrpeti Samsung, drugi proizvođač čipova (iza Apple-a). Pre neki dan oni su objavili da će možda morati da odlože predstavljanje svojih budućih high-end telefona, jer ne mogu da obezbede dovoljnu količinu čipova za njihovu proizvodnju.

Izvor: The Guardian

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,