Review: ASUS ROG Flow X13 – Svakodnevno uživanje u biseru inženjerstva

Među uređajima predstavljenim na ovogodišnjem CES-u bio je i jedan koji je zvučao skoro pa suviše dobro da bi bio istinit. Međutim, koji mesec kasnije, našao se u našoj redakciji. ASUS ROG Flow X13 je naizgled savršen spoj svih stavki koje su se iskristalisale kao bitne za mobilni PC. Da li stvari tako dobro funkcionišu i u praktičnoj upotrebi?

PCPress.rs Image

 

Već smo upoznali sjajne novitete s početka godine, budući da smo imali priliku da vidimo ROG Strix Scar G733Q laptop, koji je doneo nove, moćne AMD Ryzen 5000 (Cezzane) procesore te Nvidia RTX 3000 grafike. Međutim, sada imamo priliku da se družimo s nečim načelno sličnim – i dalje je reč o članu ROG familije – a opet, totalno drugačijim. Uređaj je takođe baziran na gorepomenutim čipovima, ali sada umesto glomazne sedamnaestice u rukama držimo tanak i lagan 13,4-inčni računar koji donosi sve iz sveta ultramobilnih tehnologija, a istovremeno obećava vrhunske performanse. O čemu se zapravo radi?

Korisnik bira šta mu odgovara

Verovatno najvažnija podela laptopa u moderno vreme jeste na one visokih performansi (obično glomazni i teški) i tanke i lagane, koji se lako nose. Kako su procesori umnogome izbrisali granice ovih kategorija kada su performanse u pitanju (narodski rečeno – i ultramobilni procesor je često dovoljno dobar), ostalo je pitanje grafike. Grafički čip je veliki potrošač, često veći od procesora, i zahteva veoma dobar rashladni sistem, što povlači veće gabarite i slično. ROG Flow X13 tu dilemu eliminiše upotrebom modula sa eksternom grafikom.

PCPress.rs Image

ASUS je u ROG Flow X13 računaru doneo sjajnu ultramobilnu 2-u-1 mašinu, koja je u regularnom izdanju raskošan i kvalitetan uređaj koji se može koristiti kao laptop, tablet ili nešto između, uz ekran koji omogućava kontrolu dodirom ili olovkom u pakovanju. Tanak i lagan uređaj težine svega 1,3 kilograma veoma je udobno koristiti u raznim režimima, posebno zahvaljujući atipičnom odnosu strana od 16 : 10. Šta kada su vam potrebne odlične grafičke performanse? Ipak ovaj računar nosi ROG oznaku. Tu u igru upada ROG XG Mobile, koji zahvaljujući PCIe x8 interfejsu donosi opciju povezivanja eksterne grafike.

Pročitajte i:  Asus dodaje "Intel Baseline Profile" u nove BIOS fajlove kako bi rešio probleme sa stabilnošću

Naš primerak je došao sa GeForce RTX 3080 grafikom, koja donosi fantastičnu brzinu u svim scenarijima. Pored toga, modul donosi i mnoštvo USB portova, kao i video i mrežne konektore. Modul je potrebno direktno povezati na struju, ali tada nema potrebe za laptop adapterom. Sva povezivanja su moguća u letu, tako da se sve vrši na jednostavan i razumljiv način.

PCPress.rs Image

Napominjemo da ovo nije neophodno kupiti – ROG Flow X13 stiže sa GeForce GTX 1650 grafikom, koja je sasvim solidna za jedan ultramobilni računar. U takvom izdanju on je više nego dovoljan za zadatke koji se inače postavljaju pred takvu mašinu – i više od toga. Ukoliko korisnik želi, može da kupi eksterni modul sa grafikom po svom izboru i time pretvori računar u vrhunsku gejming mašinu!

Eksterna grafika i još ponešto

ASUS je razvio ROG XG Mobile interfejs, koji će biti korišćen i u nekim drugim uređajima, kao i narednim iteracijama raznih laptop rešenja. S razvojem PCI Express interfejsa, jasno je da se otvorio prostor za ovakve dodatke, budući da je povezivanje veoma jednostavno, ne zahteva nikakve komplikovane procedure i donosi mnoštvo korisnih bonusa, imajući u vidu mogućnost serijskog povezivanja komponenti. Tako će biti obezbeđena i kompatibilnost s narednim generacijama uređaja. Tu je i vapor chamber hlađenje koje omogućava da se u malom pakovanju smesti snažna grafika, uz propusni opseg od 63 Gbps koji omogućava da se iskoristi sav potencijal.

PCPress.rs Image
Device manager kada je povezana eksterna grafika

Za početak, u ponudi će se naći moduli sa GeForce RTX 3080 i 3070 grafikama, pa će korisnici moći da biraju željene grafike, a u dogledno vreme treba očekivati širenje spektra dostupnih rešenja. Takođe, nije reč samo o grafičkim opcijama, budući da ROG XG modul donosi i četiri USB porta, DisplayPort i HDMI video-izlaze, kao i LAN konekciju, tako da je spektar mogućnosti laptopa njime dobrano proširen. Reč je o sjajnom rešenju koje ima izuzetan potencijal, jer omogućava da u svakom trenutku koristimo uređaj na optimalan način – s dodatkom kada su nam potrebne dobre performanse ili kao ultramobilni laptop težak samo 1,3 kilograma kada smo u pokretu.

Pročitajte i:  ASUS predstavio Zenfone 11 Ultra, znamo cenu za Srbiju

PCPress.rs Image

Sjajan hardver, opcijama bogat softver

Tanak i lagan laptop vas može prevariti – on stiže sa osmojezgarnim AMD Ryzen 9-5980HS procesorom, koji radi u rasponu od 3,1 GHz do čak 4,8 GHz. Rashlađivanje je povereno novom sistemu s dve toplotne cevke i automatskim samočistećim mehanizmom koji raspršuje nagomilanu prašinu. Pod haubom krije čak 32 GB RAM-a i NVMe SSD od 1 TB (barem u izdanju koje smo mi dobili, ne sumnjamo da će biti raznih opcija).

PCPress.rs Image

Podržane su najmodernije tehnologije po pitanju bežičnih veza – Wi-Fi 6 i Bluetooth 5.1. Čak tri grafička čipa su na raspolaganju – integrisani AMD Radeon Vega, GeForce GTX 1650 sa sopstvena 4 GB GDDR5 memorije, te eksterni modul sa RTX 3080 grafikom sa 16 GB GDDR6 memorije. Performanse smo poredili sa ROG Strix Scar G733Q laptopom, testiranim prethodnog meseca, i pozitivno smo iznenađeni da su rezultati ovakvog mališana uporedivi s velikim, gabaritnim rođakom.

PCPress.rs Image PCPress.rs Image

Ekran od 13,4 inča je pravo remek-delo. Već smo spomenuli neobičan odnos stranica od 16 : 10 koji rezultuje većim korisnim prostorom po visini. Rezolucija je iznad 4K (3820 × 2400), osvetljenost 300 nita, kontrast 1000 : 1, adaptivno osvežavanje, ali nisu samo ovi podaci ono što čini utisak.

PCPress.rs Image

Njega zapravo upotpunjuju činjenice o ekstremno tankim ivicama, odnosno okvirima ekrana, kao i neverovatan uspeh da se uprkos tome što po potrebi ROG Flow X13 može da dobije formu tableta uspešno implementirao ErgoLift mehanizam, koji podiže ekran od površine, unapređujući ergonomiju, ali i rashlađivanje. Tastatura s belim pozadinskim osvetljenjem je odlična, baš kao i tačped koji se odlikuje visokim stepenom odzivnosti. Kao što rekosmo, kontrola dodirom je takođe moguća, baš kao i olovkom. A korišćenje ovog računara je vrhunsko zadovoljstvo.

PCPress.rs Image
ASUS Armoury Crate softver

Sve ovo je potrebno držati pod kontrolom, a za to se stara ASUS Armoury Crate softver, koji postaje jedno unificirano rešenje za nadzor i fina podešavanja parametara rada. U najvažnije funkcije svakako spadaju režimi rada, gde laptop možete optimizovati za tihi, bešumni rad, visoke performanse ili razne vrste balansa između. Monitoring sistema podrazumeva nadzor nad resursima računara, posebno nad memorijom i grafikom, ali tu su i neke sofisticirane opcije, poput podešavanja zvuka, vizuelnih efekata, povezivanja s mobilnim telefonom i slično.

Pročitajte i:  ASUS Zenbook Duo: Raznovrsna uživancija

Zaokružen proizvod

Fantastična izrada laptopa zaslužuje samo reči hvale. Uopšte, performanse su nestvarne za nešto što stiže u tako kompaktnom izdanju, sve i da se ne opredelite za kupovinu eksternog modula s grafikom. Međutim, podjednako je važno što je ceo sistem zaista veoma upotrebljiv i što je korišćenje intuitivno i bez ikakvih „bubica” koje često znaju da pokvare iskustvo u realnom radu. Dva zvučnika donose solidan zvuk za ovu klasu, uz Dolby Atmos podršku, kao i AI Noise Cancelation.

PCPress.rs Image

Kompromisa nije bilo ni s baterijom. ASUS u ovom laptopu koristi četvoroćelijsku 62 Wh bateriju koja u praksi donosi desetočasovnu autonomiju. To nije sve, jer uz laptop ide punjač od 100 W koji koristi USB-C konekciju, što vas lišava potrebe nošenja više adaptera na put (važno i u svetlu trenda uklanjanja punjača s mobilnih telefona). Baterija se odlikuje brzim punjenjem kojim se do pola napuni za samo 30 minuta.

PCPress.rs Image

ROG Flow X13 je mnogo više od uspešne realizacije jednog mobilnog uređaja. Ovo nije samo laptop koji čekira određene stavke u listi zahteva, dok sam po sebi ispada neskladna, glomazna celina. On je vesnik novog vremena, u kome dostižemo zlatni gral modularnosti. Nema potrebe da zahtevna grafika bude unutar laptopa – nećete biti prinuđeni da sa sobom nosite glomazni laptop, već ćete jednostavno (do)kupiti modul s odgovarajućom grafikom. Najbolje od oba sveta, a bez kompromisa. Kada na to dodamo sve raskošne mogućnosti kojima se ROG Flow X13 može podičiti, jasno je da se radi o biseru inženjerstva koji je nadasve – veoma funkcionalan!

Korisna adresa: asusplus.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,