GM & Honda rade na lansiranju autonomnih taksi vozila u Japanu do 2026. godine

GM, Cruise i Honda se udružuju kako bi u Japanu uveli uslugu pozivanja bez vozača, koja bi mogla biti pokrenuta početkom 2026. godine ako stvari budu išle po planu. Kompanije su sklopile memorandum o razumevanju za formiranje zajedničkog preduzeća za projekat, i nadaju se da će osnovati kompaniju u prvoj polovini 2024. godine, pod uslovom da do tada budu u stanju da obezbede neophodna regulatorna odobrenja. Njihova usluga prevoza će koristiti električni šatl kombi Cruise Origin koji su kompanije razvile zajedno. To je samovozeće vozilo bez volana ili čak vozačevog sedišta, što znači da takođe nema pedale i retrovizor.

PCPress.rs Image

Vožnja za do 6 putnika

Umesto toga, ima veliku kabinu u kojoj do šest putnika može da sedi jedan naspram drugog, a vrata mu se otvaraju kao u metrou. „Prilika za uslugu vožnje ogradama u Japanu, za koju se očekuje da bude prva te vrste, je ogromna,“ rekao je GM u svom saopštenju. Ima potencijal da reši trenutni nedostatak vozača u zemlji i mogao bi da pruži alternativu za one koji iz bilo kog razloga ne mogu da koriste široki sistem vozova i metroa u Tokiju.

Pročitajte i:  Delta Auto grupa otvorila moto sezonu i premijerno predstavila BMW CE02

Iako su još rani dani za projekat, kompanije već imaju viziju kako žele da izvrše svoje planove. Oni žele da počnu postavljanjem „desetina“ Cruise Origins-a u centralnom Tokiju do 2026. godine pre nego što prošire flotu na 500 Origins-a. Nakon toga, nadaju se da će usluga biti dostupna izvan centra glavnog grada. Kao i svaka druga slična usluga, putnici će moći da naruče Origin preko namenske aplikacije, kao i da plate svoju vožnju.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: