GM i Samsung SDI grade fabriku EV baterija vrednu 3 milijarde dolara u Indijani

Proizvođač automobila planira da proizvodi preko milion EV godišnje do 2025.godine.

PCPress.rs Image

Kompanije planiraju početak izgradnje u narednih godinu dana

General Motors i Samsung SDI izabrali su Indijanu za svoju zajedničku fabriku EV baterija. Guverner države, Eric Holcomb, najavio je da će kompanije izgraditi objekat vredan 3 milijarde dolara u okrugu Sent Džozef. Objekat bi trebalo da bude otvoren 2026. godine. Očekuje se da će fabrika, dizajnirana da pomogne GM-u ispuniti rastuću potražnju za EV i obezbediti 1.700 novih radnih mesta u proizvodnji.

Fabrika će proizvoditi prizmatične i cilindrične ćelije bogate niklom. GM i Samsung SDI očekuju da će fabrika imati „više od 30 GWh kapaciteta“. Proizvođač automobila trenutno vodi pet fabrika u Indijani, i zapošljava više od 5.700 ljudi. GM je sada drugi po veličini proizvođač električnih vozila u SAD, iza Tesle. GM ima za cilj da proizvodi više od milion električnih vozila godišnje do 2025. godine. Zatim, proizvođač želi da ubrza svoj prelazak na električna vozila do 2035. godine.

GM i Samsung SDI najavili su zajedničko ulaganje u aprilu i nisu naveli tačnu lokaciju. Ova saradnja se nastavlja na tri prethodna GM-ova partnerstva sa kompanijom LG Energy Solution, uključujući fabriku od 900 radnika u Warren-u, Ohio-ju i buduće objekte u Spring Hill-u, Tennessee-iju i u gradu Lansing u Michigan-u.

Kompanije planiraju da počnu izgradnju u narednih godinu dana, otvarajući preko 1.000 radnih mesta u tom periodu. „Ovo zajedničko preduzeće i tamošnjih 1.700 ljudi pomoći će u snabdevanju baterija za milione potpuno električnih vozila za kupce širom Severne Amerike“, rekla je Mary Barra, predsednik i izvršni direktor GM-a. „Snažna podrška lokalnih i državnih lidera u Indijani i kombinovani resursi stručnost GM-a i Samsung SDI kompanije pomoći će nam da se krećemo brže nego što bismo mogli sami.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: