GM patentira tehnologiju samočistećeg ekrana osetljivog na dodir

Zamislite svet u kome bi prljavi, masni ekran osetljiv na dodir prekriven otiscima prstiju vašeg automobila mogao automatski da se očisti. Zvuči lepo, zar ne?

PCPress.rs Image

Zamislite da je ekran osetljiv na dodir uvek čist

Zamislite svet u kome bi prljavi, masni ekran osetljiv na dodir prekriven otiscima prstiju mogao automatski da se očisti. Zvuči lepo, zar ne? General Motors je dobio patent za potpuno novu tehnologiju samočišćenja koja može da uradi upravo to.

Ekrani osetljivi na dodir su sve veći deo svakodnevnog života. Ne samo na našim telefonima i tabletima, već i na laptopovima, frižiderima, automobilima i još mnogo toga. Ovih dana dolazi sve više vozila sa ogromnim ekranima osetljivim na dodir koji zamenjuju svako dugme ili točkić. Na kraju će sve biti prašnjavi ekran prekriven otiscima prstiju.

Patent, koji je primetio AutoEvolution, je „sistem za samočišćenje za ekrane koji koriste svetleće diode koje emituju nevidljivo ljubičasto svetlo“. Ideja je prilično tehnička, ali je u suštini običan ekran sa nekim dodatnim elementima za obavljanje prljavih poslova.

Pročitajte i:  GM ponovo pokreće Cruise robotaksi u Houstonu

Većina LED ekrana ima piksele crvene, zelene i plave (RGB) boje, koji prikazuju sve što vidimo. Međutim, GM-ov sistem koristi četvrti nevidljivi „ultraljubičasti“ piksel. GM bi opremio ekrane providnim slojem fotokatalizatora koji apsorbuje i reaguje sa tim ljubičastim pikselima i stvara hemijsku reakciju. Ta hemijska reakcija čini nekoliko različitih stvari, uključujući dodavanje vlage, zatim isušivanje površine ekrana i čišćenje od prljavštine, prašine, ostataka, otisaka prstiju, masti i još mnogo toga. Ako ovo zvuči poznato, slična tehnologija je dostupna za samočisteće solarne panele.

Imati ekran koji je uvek čist, sterilizovan i spreman za upotrebu zvuči sjajno u automobilu, ali ono što bismo zaista želeli je ova tehnologija na laptopu i pametnom telefonu.

Izvor: Reviewgeek

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,