Google uklonio Parler aplikaciju, popularnu među Trampovim pristalicama

Google je sa Google Play Store-a uklonio Parler, društvenu platformu popularnu među Trampovim pristalicama, čineći je neuporedivo težom za pristup kada su Android korisnici u pitanju.

PCPress.rs Image

Rampa za Trampa

Google je objavio u izjavi da očekuje od aplikacija koje predstavljaju društvene mreže da imaju pravila kojima uklanjaju objave koje podstiču nasilje, a da su postovi u aplikaciji Parler nasilje podstrekivali, posle događaja u toku nedelje, na Kapitolu SAD.

Tvitter je trajno zabranio pristup privatnom nalogu i dalje aktuelnom predsedniku SAD Donaldu Trampu, zato što je njihova ocena bila da Tramp podstiče nasilje, dok je Facebook zabranio Trampu da bilo šta objavljuje kroz zvaničan nalog još ranije u toku meseca.

Ne samo nasilje, već i terorizam i oružana pobuna

Screenshot-ovi iz Parler aplikacije u koje su američki mediji imali uvid, ukazuju na reference sa “pucačkim odredom”, kao i na pozive da se ponese oružje na predsedničku inauguraciju kasnije u toku meseca. U svom saopštenju, Google je već bio ukazao kompaniji koja je iza Parler aplikacije, na kršenja pravila u radu i na potrebu za njihovom moderacijom.

Parler je pokrenut 2018. godine, a ove godine je postao popularan kod pristalaca politike Donalda Trampa, pre svega zbog svojih opuštenih pravila u vezi sa moderacijom sadržaja. Iz izjave CEO Parler-a lako je uvideti da im uređenje tih pravila nikad nije bilo u planu.”Mi smo glavni gradski trg zajednice, otvoren gradski trg, bez cenzure”, “Ukoliko možete nešto da kažete na ulicama New York-a, možete i na Parler-u”, rekao je polovinom 2020. godine direktor Džon Mace.

Izvor: cnbc.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,