Google AI chatbot odmah napravio grešku

Google je nedavno najavio svog AI chatbota po imenu Bard, a kao rivala za ChatGPT kompanije OpenAi. Grešku je napravio već u prvoj demonstraciji.

PCPress.rs Image

Kompanija je podelila GIF u kojem može da se vidi kako Bard odgovara na pitanje „O kojim otkrićima James Webb Space teleskopa mogu da razgovaram sa svojim devetogodišnjim detetom?”. Ponudio je tri odgovora, a jedan je o tome da je teleskop snimio prve fotografije planete izvan našeg solarnog sistema. Astronomi su požurili da objasne da to nije tačno, jer je prva fotografija egzoplanete iz drugog sistema snimljena još 2004. godine.

Istina je da je internet prepun dezinformacija i lažnih vesti, ali je problem još veći kada greše mašine koje bi trebalo da znaju sve. I Microsoft je ušao u ovu igru, a sa svojim AI Bing pretraživačem. Odmah je izašla i napomena da može da dođe do grešaka tokom pretraživanja, pa se korisnicima preporučuje da provere dobijene odgovore. Nameće se pitanje zašto kompanije ne sačekaju dok njihovi chatbotovi i AI pretraživače ne budu spremni. Netačnih podataka ima i na drugim mestima.

Pročitajte i:  Stižu video igre u kojima će AI generisati svaki piksel

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,