BIZIT plus

Google AI poboljšava protok vozila na raskrsnicama

Loše sinhronizovani semafori i nedovoljno dugački intervali zelenog svetla su česti problemi ne samo kod nas, već i svuda u svetu. Zbog toga se čekanje na raskrsnicama često nepotrebno produžava, a kumulativni efekat toga na vreme putovanja nije zanemarljiv. Međutim, (bespotrebno) čekanje na raskrsnicama nije u skladu sa ekološkim naporima. Zato je Kate Brandt, Google chief sustainability officer, najavila da kompanija radi na projektu upotrebe AI-a, kako bi se obezbedio efikasniji rad semafora.

ai

Kada vozilo stoji na raskrsnici, nepotrebno se troši gorivo i povećava se zagađenje na toj mikro-lokaciji. Google-ov AI će meriti stanje saobraćaja na raskrsnicama i izračunavati optimalne intervale crvenog i zelenog svetla na njima. Jedna od AI istraživačkih grupa u kompaniji već je prikupila dovoljno informacija za treniranje i optimizovanje modela i u stanju je da precizno izračuna te intervale.

U ovom trenutku sprovodi se pilot projekat na četiri lokacije u Izraelu, u saradnji sa gradovima Haifa i Beer-Sheva, kao i sa izraelskom Nacionalnom kompanijom za puteve. Dosadašnji rezultati ukazuju da je uočeno smanjenje čekanja na raskrsnicama za 10 do 20 procenata. Google nije objavio podatke o prosečnom broju vozila koje svakodnevno prođu kroz te raskrsnice, mada se na video snimcima koje je Kate Brandt objavila, vidi da su one prilično opterećene. Novi pilot projekat očekuje se da će uskoro započeti u Rio de Janeiro-u, a Google je u pregovorima sa još nekoliko gradova širom sveta.

Pročitajte i:  Google i Epic Games - nastavak borbe

Iako je globalna primena ovakvog rešenja još veoma daleko, slobodno možemo da kažemo da se radi o još jednom koraku ka potpuno pametnim gradovima – cilju kojem IT industrija teži već godinama.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

1 thoughts on “Google AI poboljšava protok vozila na raskrsnicama

  • 11. 10. 2021. at 07:02
    Permalink

    Odavno se kao jedan primjer primjene fazi logike navode semafori koji rješavaju problem gužve u saobračaju mnogo bolje od dobro obučenog saobračajca.

Comments are closed.