Google aplikacija za automatsko pozivanje policije u slučaju saobraćajne nesreće

Apple Watch funkcija za detektovanje padova već je odnela brojna priznanja kada je spasavanje života korisnika u pitanju, a Google takav način razmišljanja sada primenjuje na aplikacije koje su u vezi sa bezbednošću tokom vožnje.

PCPress.rs Image

Naime, radi se o Personal Safety aplikaciji na Pixel telefonima koja može da detektuje da se dogodila saobraćajna nesreća, a uz pomoć različitih senzora, akcelerometra, čak i mikrofona. Ukoliko telefon zaključi da je do nesreće došlo prvo se aktivira alarm, da bi telefon potom, ukoliko niko ne reaguje, automatski pozvao policiju i lokaciju automobila poslao svim hitnim službama. Korisnici će imati nekoliko prilika da potvrde da su dobro nakon što se oglasi alarm, što bi trebalo da spreči nesporazume i nepotrebne intervencije.

PCPress.rs Image

Personal Safety funkcioniše tako što koristi lokaciju Pixel uređaja, senzore za detektovanje pokreta, te audio snimak iz okruženja. Ukoliko korisnik potvrdi da je dobro aplikacija traži objašnjenje o tome šta je izazvalo reakciju, a kako bi se tokom vremena poboljšala detekcija i kako bi senzori preciznije reagovali. Aplikacija će, bar za sada, biti dostupna samo u Sjedinjenim Američkim Državama, a očekuje se da se prvo pojavi na Pixel 4 uređajima, te da kasnije stigne i na starije modele.

Pročitajte i:  Google i Hugging Face - „superkompjuter” iza AI 

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,