Google Assistant dobija nove glasove

Google lansira nove glasove za Google Assistant-a, te je funkcija 18. septembra postala dostupna u devet zemalja. Glasovi se, na onim Android uređajima do kojih stigne nova opcija, za sada biraju nasumično, pa će se kod nekih korisnika kao podrazumevani pojavljivati stari, a kod drugih, pak, novi glas.

Novi glasovi dostupni su na holandskom, nemačkom, francuskom, italijanskom, japanskom, korejskom, te norveškom jeziku, a nova glasovna varijanta za govornike engleskog jezika stiže i u Indiju i Veliku Britaniju. Google Assistant je, kao i svi drugi veći glasovni asistenti, lansiran uz tradicionalno ženski glas, a Google već neko vreme pokušava da se udalji od rodne stereotipizacije virtuelnog asistenta, pa će novi glasovi zvučati poput muških, mada ni jedan neće doći sa rodno određenim imenom i opisom. Google će umesto toga označavati bojama, tako da bi jedan mogao da dobije ime „crveni,“ a drugi „narandžasti,“ što znači da neće biti tradicionalnih odrednica u duhu „roze za devojčice, plavo za dečake.“

Dodatni jezici su do sada bili dostupni samo u Sjedinjenim Američkim Državama, i samo na engleskom jeziku, što se novom opcijom menja, pa bi veći izbor uskoro mogao da stigne i do ostalih delova sveta, te sustigne onaj sa američkog tržišta, koje nudi čak 11 različitih glasova.

Pročitajte i:  HTC se ne odriče smartfon tržišta i planira povratak u velikom stilu

Izvor: The Verge

Facebook komentari:

SBB

PC Press konkurs
Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.