Google će blokirati Android korisnike od instaliranja ‘nesigurnih’ aplikacija

Android korisnici u Singapuru neće moći da preuzimaju aplikacije koje su ocenjene kao nesigurne, dok Google planira da implementira mere zaštite od prevare u saradnji sa lokalnom vladom.

PCPress.rs Image

Singapur postaje prvi koji testira funkciju zaštite od prevare namenjenu

Ova inicijativa ima za cilj da se suzbije rastući problem prevare u zemlji, koja je prva koja testira ovu funkciju. Dostupna unutar Google Play Protect-a, nova bezbednosna funkcija će blokirati instalaciju aplikacija koje su preuzete sa spoljnih izvora i koje se smatraju potencijalno rizičnim. Takve aplikacije obično se preuzimaju sa online izvora, poput aplikacija za razmenu poruka ili menadžera fajlova.

Ova bezbednosna mera će zaštititi korisnike mobilnih uređaja od prevara omogućenih zlonamernim softverom, izjavio je Google Singapur, dodajući da je sarađivao sa Agencijom za kibernetičku bezbednost Singapura na razvoju ove funkcije kao dela napora vlade u borbi protiv prevara.

“Kibernetički kriminalci često koriste taktike društvenog inženjeringa kako bi prevarili korisnike mobilnih uređaja da onemoguće bezbednosne zaštite i ignorišu proaktivna upozorenja za potencijalne zlonamerne softvere, prevare i phishing pod lažnim izgovorima,” izjavio je Google. Ovo može rezultirati time da korisnici preuzmu aplikacije sa spoljnih izvora i otkriju poverljive lične podatke ili prenesu sredstva prevarantima.

Pročitajte i:  Nvidia sada vredi više od Amazon-a i Alphabet-a

Pozivajući se na istraživanje koje je sproveo ovog meseca, Google je izjavio da je jedan od dva online korisnika u Singapuru postao žrtva online prevara, iako su izrazili uverenje da mogu prepoznati i izbeći prevare.

Navodeći da je Google Play Protect-ovo skeniranje u realnom vremenu identifikovalo više od 515.000 potencijalno rizičnih aplikacija od svog lansiranja u oktobru prošle godine, izdavši više od 3,1 miliona upozorenja ili blokiranja takvih aplikacija.

Sa dodatnom bezbednosnom funkcijom, Android korisnici u Singapuru će automatski biti blokirani od instaliranja aplikacija sa spoljnih izvora koje koriste osetljiva dozvole u vreme izvršavanja, koje Google tvrdi da su često iskorišćene za finansijske prevare.

Bezbednosna funkcija će u realnom vremenu pregledati dozvole aplikacije, posebno obraćajući pažnju na četiri dozvole u vreme izvršavanja koje uključuju čitanje i primanje SMS poruka, kao i pristupne servise i servise za slušanje obaveštenja.

Korisnicima će biti rečeno zašto su blokirani od instaliranja aplikacije, prema rečima Googla.

“Osetljive dozvole često se zloupotrebljavaju od strane prevaranata kako bi presreli jednokratne lozinke putem SMS poruka ili obaveštenja, kao i za špijuniranje sadržaja na ekranu,” izjavio je tehnološki gigant. Pokazujući na svoju analizu ključnih porodičnih malvera koji su iskoristili ove osetljive dozvole u vreme izvršavanja, Google je izjavio da je više od 95% instalacija bilo sa online spoljnih izvora.

Pročitajte i:  Google je upravo najavio 8 velikih ažuriranja za Android. Evo šta je novo

Bezbednosna funkcija će postepeno biti implementirana korisnicima Androida u Singapuru tokom narednih nekoliko nedelja.

Eugene Liderman, direktor strategije bezbednosti Androida u Google-u, izjavio je da će njegov tim pratiti rezultate pilot projekta kako bi procenio njen uticaj i fino podešavao bezbednosni alat po potrebi.

Singapur je u protekloj godini sproveo različite mere protiv prevare u nastojanju da suzbije rastuće slučajeve prevare, koji su u decembru videli 103 žrtve koje su izgubile više od 121.583 dolara.

Zemlja je zabeležila porast prevare i kriminala na internetu od 25,2% u 2022. godini, pri čemu prevare čine veći deo. Fishing, e-trgovina i investicione prevare su bile među pet najčešćih taktika koje su korišćene protiv žrtava, čineći 82,5% od deset najčešćih tipova prevare.

Kao deo sprovedenih bezbednosnih mera, banke u Singapuru sada pružaju “prekidač” koji omogućava potrošačima da suspenduju svoje naloge u slučaju sumnje na povredu, a SMS poruke koje šalju organizacije koje nisu registrovane kod lokalnog registra ID-a obeležene su kao “Verovatno prevara”.

Izvor: Zdnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *