Google koristi AI da organizuje i prilagodi vaš Chrome  

Google Chrome pretraživač se u velikoj meri oslanja na veštačku inteligenciju. Umesto da samo gurne Bard bočnu traku u pretraživač, Google uvodi nekoliko funkcija koje koriste njegove modele kako bi, nadamo se, vaš pretraživač učinio malo prijatnijim za korišćenje. Danas se pokreću u eksperimentalnom režimu (možete da odete u podešavanja i uključite „Eksperimentalnu veštačku inteligenciju“ da biste ih dobili), a Google kaže da su oni samo početak preuzimanja AI pretraživača. 

PCPress.rs Image

Nova Chrome-ova funkcija organizatora kartica je najupečatljivija: možete da kliknete desnim tasterom miša na Chrome karticu i izaberete „organizuj slične kartice“, a Chrome će pokušati da kreira grupu kartica ispunjenu sličnim stvarima. Ako kupujete nešto, duboko zaronite u neku ezoteričnu temu ili samo otvarate sve svoje kartice za čitanje vesti odjednom, Chrome će pokušati da sve te stvari zadrži zajedno. Grupe kartica Chrome-a su generalno potcenjena funkcija – one su koristan način da svoje stvari održite u redu, ali je potrebno malo posla da bi se postavile. Ovo samo čini sve automatskim. 

Pročitajte i:  Kad AI generiše slike iz teksta u realnom vremenu

Chrome prodavnica tema takođe dobija AI nadogradnju: moći ćete da izaberete sliku, stil, boju i nekoliko drugih stvari, a Chrome će automatski generisati temu pregledača koja odgovara. Google kaže da koristi isti model teksta u sliku koji pokreće Android-ove generativne pozadine, koje su, prema mom iskustvu, ponekad bizarne, ali uglavnom veoma kul. 

Treća nova funkcija veštačke inteligencije u Chrome-u, koja dolazi sledećeg meseca, takođe je dobar nagoveštaj onoga što sledi za pretraživač. Google dodaje svoju funkciju „Pomozi mi da pišem“ na svaku veb lokaciju; samo kliknite desnim tasterom miša na bilo koji okvir za tekst bilo gde, izaberite funkciju i Google-ova veštačka inteligencija će vas pitati šta želite da napišete, a zatim generiše prvi nacrt za vas. Google predlaže da koristite „Pomozi mi da pišem“ da pišete recenzije i e-poruke ili odgovorite na poziv strankama. 

Ta vrsta integracije AI širom veba je razlog zašto bi Chrome mogao biti tako moćno mesto za Google da integriše svoj model Gemini, Bard asistenta i ostale svoje AI alate u nastajanju. Google-ov pretraživač je već kao sloj na vrhu interneta; kompanija očigledno želi da njena veštačka inteligencija radi na isti način kako bi vam pomogla ne samo da pronađete stvari, već i da komunicirate sa i kreirate više stvari. Već vidimo da se ovo pojavljuje u funkcijama kao što je sažetak Chrome-ovog članka, a uskoro ćemo videti više toga. 

Pročitajte i:  Google će staviti Keep podsetnike u Zadatke 

Ako ništa drugo, Google kasni na zabavu ovde. Microsoft je prošle godine povezao slične AI funkcije u Edge, a manji igrači kao što su Arc i Opera takođe rade svoje AI integracije. Chatbotovi su trenutno najpopularnija nova AI aplikacija, ali pretraživači su mesto gde programeri mogu da integrišu i pristupe praktično svemu. 

Google-ov post na blogu koji najavljuje nove funkcije Chrome-a kaže da ih čeka još, uključujući planove za integraciju novog Gemini modela „kako bi vam pomogao da pregledate još lakše i brže“. Možda još ne postoji bočna traka za Bard, ali nemojte se iznenaditi što ćete uskoro videti AI na svakoj kartici. 

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,