BIZIT plus

Google će pitati korisnike Androida u Evropi koji browser žele da koriste

Nakon što je Evropska Komisija razrezala kaznu Google-u u iznosu od 5 milijardi dolara zbog monopolskog ponašanja, tehnološki gigant pokušava da izbegne takve situacije u budućnosti. Kazna je određena kao odgovor na to što je Google „primoravao“ Android korisnike da upotrebljavaju njihove aplikacije jer su one bile ekskluzivno ugrađene u operativni sistem.

PCPress.rs Image

Kako bi osigurali da evropski korisnici mogu da instaliraju i koriste različite browsere i sisteme za pretraživanje, Google će i stare i nove korisnike pitati koji browser i koji sistem za pretragu Interneta žele da koriste na svojim uređajima. Iako je Android korisnicima omogućeno da iz prodavnice preuzmu praktično svaku aplikaciju koju žele, na ovaj način Google želi da taj proces postane transparentniji i se osigura da EU neće pokretati nove parnice protiv njega.

Kao dodatak, Google je kreirao različite licence za Google Play, Chrome i Search, nakon što je Komisija donela svoju odluku o kazni. To je omogućilo proizvođačima telefona da instaliraju koje god žele aplikacije kao alternativu Google-ovim aplikacijama, pa se i na taj način uklanja Google-ova odgovornost za to.

Pročitajte i:  EU zahteva odgovore od TikToka

Izvor: Engadget

Facebook komentari: