Rusija donela zakon protiv lažnih vesti i vređanja vlasti na Internetu

Predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o novim, strogim novčanim kaznama za građane Rusije koji šire ono što vlasti smatraju lažnim vestima ili koji pokazuju „otvoreno nepoštovanje“ prema državi online, objavio je u ponedeljak zvanični portal za pravne informacije.

PCPress.rs Image

Kritičari su upozorili da bi zakonodavstvo moglo da stvori mehanizam za državnu cenzuru, ali zakonodavci kažu da su nove mere potrebne za borbu protiv lažnih vesti i uvredljivih komentara na internetu, po uzoru na propise donešene u zapadnim zemljama.

Zakon daje ovlašćenja vlastima da blokiraju veb stranice ako ne ispune zahteve za uklanjanje informacija koje država smatra netačnim. Prema novom zakonu, pojedinci mogu da budu kažnjeni sa i do 400.000 rubalja (6.100 dolara) za širenje lažnih informacija na internetu koje dovode do „masovnog kršenja javnog reda“.

Građani koji pokazuju „otvoreno nepoštovanje“ na internetu prema državi, vlasti, javnosti, ruskoj zastavi ili ustavu, mogu se novčano kazniti sa do 100.000 rubalja prema novom zakonu. Ponovni prekršioci mogu da budu osuđeni na zatvorsku kaznu i do 15 dana.

Pročitajte i:  Francuska kaznila Google sa 250 miliona dolara

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,