Google će platiti 90 miliona dolara programerima aplikacija

Google je pristao da plati 90 miliona dolara za rešavanje pravnog spora sa programerima aplikacija. Spor se vodi oko novca koji su programeri zaradili praveći aplikacije za Android pametne telefone kao i za podsticanje korisnika da kupuju u aplikaciji.

PCPress.rs Image

Fond za podršku programerima

Programeri aplikacija optužili su Google da koristi sporazume sa proizvođačima pametnih telefona, tehničke barijere i ugovore o podeli prihoda. Programeri optužuju Google da efikasno zatvara ekosistem aplikacija i sprečava većinu plaćanja preko svog Google Play sistema naplate. Takođe, za određene usluge traži podrazumevanu naknadu od oko 30 odsto.

Kao deo predloženog poravnanja, Google je rekao da će formirati fond sa ukupnim iznosom od 90 miliona dolara. Fond će predstavljati podršku programerima aplikacija koji su ostvarili 2 miliona dolara ili manje godišnjeg prihoda od 2016.godine do 2021.godine.

„Ogromna većina američkih programera koji su zaradili prihod preko Google Play-a imaće pravo da primaju novac iz ovog fonda, ako žele“, navodi kompanija.

Takođe, Google je rekao da će programerima naplaćivati 15 odsto provizije na njihov prvi milion prihoda od Google Play prodavnice svake godine. Kompanija je započela sa takvom praksom 2021.godine. Sud sada mora da odobri poravnanje koje je Google predložio.

Pročitajte i:  Novi Declutter alat Chromea može uskoro pomoći u upravljanju sa 100 plus otvorenih tabova

Oko 48.000 programera aplikacija ispunjava uslove da se prijave u fond od 90 miliona dolara. Minimalna isplata iznosi 250 dolara.

Apple je pristao prošle godine da ublaži ograničenja App Store-a, za male programere i zatim je sklopio dogovor u grupnoj tužbi. Takođe, Apple je tada pristao da plati 100 miliona dolara.

U Vašingtonu, Kongres razmatra novi zakon za Google i Apple. Jedna od odredbi Zakona o otvorenim tržištima aplikacija primorala bi kompanije da dozvole korisnicima da učitavaju softver sa strane i instaliraju aplikacije trećih strana. Google je rekao da već dozvoljava takvo učitavanje softvera.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,