Top50 Glas publike

Francuska kompanija Thales pokreće cloud mrežu uz pomoć Google-a

Francuska odbrambena kompanija Thales osnovala je novu firmu pod nazivom S3NS sa ciljem kreiranja cloud mreže.

PCPress.rs Image

Francuska odbrambena kompanija Thales je saopštila u četvrtak da je osnovala novu firmu pod nazivom S3NS sa ciljem kreiranja računarstva u oblaku. U toj nameri Thales se oslanja na pomoć Google. Cilj novog računarskog sistema je bolja zaštita najosetljivijih podataka u zemlji.

Naime, nova kompanija predstavlja savez između Alphabet, jedinice Google, sa Thalesom najvećeg evropskog dobavljača elektronike za odbranu. Do ovog udruživanja dolazi nakon vladinog plana prema kojem je Francuska priznala američku tehnološku superiornost.

Google i Microsoft zajedno sa Amazonom dominiraju računarstvom u oblaku širom sveta. To je zabrinulo Evropu zbog sve većeg rizika od nadzora koji može da dođe od druge strane okeana.

Francuska vlada se složila da najosetljivi podaci države mogu da se skladište u kompanijama koje pripadaju Americi ali samo ukoliko se centri podataka nalaze u zemlji i da postoje licencirane usluge francuskim kompanijama.

Iz takve atmosfere se javlja nova kompanija čiji je većinski vlasnik Francuska. Najvažnije zdravstvene organizacije i banke Francuske su se već prijavile da budu klijenti novo osnovane firme. Međutim, do prvih usluga moguće je doći tek 2024. godine. S3NS pre početka rada mora da dobije blagoslov francuske agencije za sajber bezbednost, a koji se očekuje u drugoj polovini 2024. godine.

Pročitajte i:  Google-ov VPN stiže za Mac i Windows

Izvor: USNews

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,