ERP 2024

Google će upozoravati korisnike ako ne može da obezbedi relevantne rezultate pretrage

Google je najavio da će obaveštavati korisnike ukoliko ne uspe da im obezbedi relevantne rezultate za njihove upite. To je jedna od nekoliko mera preduzetih kako bi se obezbedila provera činjenica u rezultatima, ali i mera da se spreči širenje lažnih vesti.

google

Relevantna relevantnost?

Nova funkcija će se najviše odnositi na događaje i teme koje se još uvek razvijaju i kod kojih se rezultati i mišljenja brzo menjaju. Naime, kada se pojavi neka nova interesantna tema, potrebno je da prođe neko vreme dok na vrh pretrage ne „isplivaju“ pouzdane informacije. Dok se to ne desi, Google će obaveštavati korisnike da ne bi trebalo da bez rezerve prihvataju informacije koje su pronašli.

Da bi se odredilo kada da se prikaže upozorenje, Google je trenirao svoje softverske sisteme da detektuju teme koje se brzo razvijaju. Kada se oceni da su rezultati postali pouzdani, upozorenje će prestati da se prikazuje.

Testiranje ove funkcije je započeto pre nedelju dana i za sada se upozorenje pojavljuje samo u veoma malom procentu rezultata pretrage i to korisnicima iz SAD-a i Velike Britanije. Kao i sa svim ostalim funkcijama, i ova će biti dostupna ostalim korisnicima u narednih nekoliko meseci.

Pročitajte i:  Google Podcasts uskoro prestaje sa radom, korisnici pozvani da pređu na YouTube Music

Izvor: Gizmodo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,