BIZIT plus

Waymo dobio 2,5 milijarde dolara u novom krugu investiranja

Waymo, kompanija za samovozeće automobile, prikupila je 2,5 milijarde dolara i izgleda da njihovi investitori nisu zabrinuti zbog promene direktora kompanije. Investicija dolazi otprilike godinu dana nakon što je Waymo u prvoj rundi prikupljanja sredstava dobio 2,25 milijardi dolara.

Waymo dobio 2,5 milijarde dolara u novom krugu investiranja.

Waymo preusmerava fokus na izradu kamiona na duge staze

Waymo je izjavio da su nova sredstva došla od kompanije Alphabet i da će biti iskorišćena za proširenje tima i poboljšanje tehnologije. Kompanija je radila na komercijalizaciji samovozećih automobila i postigla je mnoštvo dostignuća, poput prve vožnje putnika bez vozača 2015. godine. Takođe je prva pokrenula samovozeću službu za vožnju kolima, koja je danas aktivna u Čendleru u Arizoni. Međutim, Waymo se suočio i sa brojnim nedostacima. Prošlog meseca na putu u Arizoni je samovozeći kombi Waymo ostao nasukan. Neugodni incidenti govore o izazovu izrade samovozećih vozila koja voze graciozno i pouzdano u svim okolnostima.

Waymo je, kao i mnoge kompanije za proizvodnju samovozećih vozila, deo svog fokusa preusmerio na kamione na duge staze. Stručnjaci za autonomna vozila tvrde da je mnogo lakše voziti se autoputevima, jer nema pešaka i biciklista. Prošle nedelje Waymo je najavio partnerstvo sa autoprevoznikom JB Hunt za premeštanje robe između Hjustona i Fort Vorta. Waymo će imati dva radnika u kamionu, uključujući jednog na mestu vozača.

Izvor: CNN

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: