BIZIT Seminar

„Besplatne“ igre inficirale kripto malware-om 222.000 računara

Istraživači iz Avast-a objavili su da je malware Crackonosh, koji postoji od 2018. godine, pronađen u „besplatnim“ igrama koje se distribuiraju na različitim forumima i torrent sajtovima. Među igrama su Grand Theft auto V, NBA 2K19, Far Cry 5 i Pro Evolution Soccer 2018.

malware

Besplatno, a u stvari skupo da skuplje ne može

Nakon inficiranja, malware bez znanja korisnika instalira softver za rudarenje Monero kriptovalute. Pretpostavlja se da su hakeri, za koje se veruje da su iz Češke Republike, na ovaj način do sada zaradili više od 2 miliona dolara.

Iz Avast-a napominju da se Crackonosh instalira menjajući kritične fajlove iz Windows-a, pri čemu isključuje i opciju u Windows Safe modu koja bi popravila te fajlove. Malware je sposoban da izbegne detekciju, isključujući bezbednosni softver, opciju za update sistema, a koristi i druge tehnike skrivanja koje ga zajedno čine veoma teškim za otkrivanje.

Najčešći način za detekciju je kada korisnici otkriju da im računar iz nekog razloga radi sporo, kao i da im je povećan račun za električnu energiju.

Pročitajte i:  Epic Games: Horor i mafija potpuno besplatno

Izvor: TechSpot

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,